Så kombinerar du vin med lakrits

Vin och lakrits är en oväntat god kombination!

Vin och choklad är en given kombination, men har du testat att kombinera vin med lakrits? Många blir förvånade över hur bra det fungerar tillsammans.
03 november, 2017

Under Lakritsfestivalen 2017 smyglanserade Fazer sitt nya lakritskoncept Lakritsi, en mjuk och modern lakrits med gammeldags recept. I samband med det bjöd de även på en exklusiv vin- och lakritsprovning med vinexperten Sanna Pöyry.

– Att kombinera vin med lakrits är väldigt roligt och det är överraskande hur bra de faktiskt fungerar tillsammans. När det kommer till att välja vin för lakrits så handlar så klart mycket om lakritsen själv, men ett generellt tips är att välja ett vin med liknande aromer, exempelvis lite sött ripasso-vin från norra Italien, säger Sanna Pöyry.

Fazer Lakritsi lanseras i Sverige i maj 2017.

Fazer Lakritsi lanseras i Sverige i maj 2017.

Sannas lakrits- och vinprovning:

  • Fazer Lakritsi Madagascar Vanilla – Passar med torrt och fruktigt mousserande italienskt vin. Till exempel Milonetto.
  • Fazer Lakritsi Soft Caramel – Passar fint med halvsött vitt vin från Australien. Till exempel Plan B.
  • Fazer Lakritsi Smooth Salmiak – Passar med kraftigt rött vin med kryddig smak från Italien. Till exempel Masi Campofiorin.
  • Fazer Lakritsi Soft Original – Passar bra med fruktigt och mjukt amerikanskt rött vin. Till exempel Gnarly Head.

Sanna är dock noga med att poängtera att inte alla kombinationer faller alla i smaker och uppmanar konsumenterna att testa olika viner med olika lakritssorter för att hitta egna favoritkombinationer. Varför inte ha en egen provning hemma?

Läs också: 9 ostar och vin som passar bra tillsammans

Passande viner till lakrits.

Passande viner till lakrits.