Kolatårta med hasselnötter

En ljuvlig dessert med härlig seg kolafyllning. Servera med nyvispad grädde!
23 september, 2011
Kolatårta med hasselnötter.

Kolatårta med hasselnötter.

12 bitar • 40 minuter + 40 minuter i kyl

Deg:

100 g smör

2 dl vetemjöl

1 msk strösocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skär smöret i tunna skivor. Rör ihop mjöl, smör och socker till en deg för hand. Tryck ut den i en pajform. Ställ den i kylen ca 40 minuter. Rosta nötterna i en långpanna mitt i ugnen. Passa noga så de inte bränns! Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Fyllning:

200 g hasselnötskärnor

50 g smör

1 dl strösocker

1 msk kakao

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 msk sirap

vispgrädde till servering

Gör så här:

Lägg smör, socker, kakao, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills det börjar sjuda. Rör i de rostade nötterna. Häll nötfyllningen i pajskalet och grädda i 8–10 minuter. Låt pajen svalna. Servera med nyvispad grädde!