Scones med marmelad och clotted cream

Scones med marmelad och clotted cream.

Scones är det klassiska tillbehöret till te. Servera gärna med en god marmelad och clotted cream. Recepten kommer från Anette Rosvalls bok "Afternoon tea".
29 juni, 2017

1. Anette’s Scones

ca 15 st

Du behöver:

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl crème fraiche

1 1⁄2 dl iskallt vatten

en nypa salt

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser med en elvisp så att det blir en kladdig smet. Klicka ned i muffinsformar. Grädda i 190 grader i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Servera med clotted cream.

2. Clotted Cream

ca 1 dl

Det här är ett givet tillbehör till Afternoon Tea. Det tar lite tid att göra, men prova – det blir galet gott!

Du behöver:

6 dl vispgrädde

Gör så här:

Värm grädden i ett vattenbad i cirka 3 timmar. Var noga med att den inte kokar, du får heller inte röra om under tiden den står i vattenbadet. När den börjar se riktigt tjock ut, tar du av skålen och ställer den kylskåpskallt i 10 timmar. Ta ut den och skrapa av kakan som bildats ovanpå. Vispa sedan kakan mjuk och servera till dina scones.

3. Orange Marmalade with Whisky

6-8 dl marmelad

Du behöver:

250 g torkade fikon

250 g torkade aprikoser

600 g apelsiner

250 g grapefrukt

1 1⁄2 l vatten

14 dl socker

1⁄2 dl whisky

Gör så här:

Lägg den torkade frukten i vatten över natten. Tvätta apelsinerna och grapefrukterna noga i varmt vatten. Skär all frukt i fina strimlor och koka på låg värme i 30 minuter innan du häller på socker och whisky. Låt koka i ytterligare en timme. Ta då och då bort skummet ovanpå med en träslev. Gör marmeladprovet: häll lite marmelad på ett fat, ställ i kylen i någon minut. Om den flyter ihop när du drar ett finger igenom den så behöver den koka en stund till. Häll upp den färdiga marmeladen i burkar.

4. Apricot & Carrot Jam

6-8 dl marmelad

Du behöver:

1 1⁄2 l vatten

500 g torkade aprikoser 500 g morötter

9 dl socker

Gör så här:

Koka upp vattnet, häll det över de torkade aprikoserna och låt dem ligga över natten. Skala morötterna och skär dem i småbitar. Koka aprikoser och morötter i blötläggningsvattnet tills allt är mjukt. Mixa samman och koka upp igen tillsammans med sockret tills marmeladen är glansig och lagom tjock. Ös upp i burkar.

Scones med marmelad och clotted cream.

Scones med marmelad och clotted cream. Foto: Jenny Grimsgård

Recepten kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.