Klassiska lussebullar

Baka klassiska lussebullar.

Klassiska lussebullar är ett måste för att överleva december månad! Ladda upp med ett gäng av det magiska bakverket och säkra upp för en minst sagt god månad!
10 december, 2016

Ingredienser:

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

1 st ägg

2 paket saffran

3 dl socker

0.5 tsk salt

17 dl vetemjöl

russin

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk i bunke i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på bakbordet, arbeta den blank och slät och dela den i två delar, en till lussekatter och en till saffransbullar.

Dela degen i 15 delar som rullas ut till smala längder. Snurra längderna från varsitt håll till lussekatter som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin i ändarna och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter, till dubbel storlek. Pensla sedan lussekatterna med ägg och grädda i cirka 8 minuter, tills de fått fin färg.

Klassiska lussebullar. Recept & foto: BAKA

Klassiska lussebullar. Recept & foto: BAKA