Kanelpavlova med färska fikon och mandelkräm
Lyxigt god pavlova! Har du bråttom använder du färdiga marängbottnar som du pudrar lite kanel på.
10–12 portioner
Du behöver:
6 äggvitor (250 g), rumstempererade
375 g (ca 4 ½ dl) socker
1 ½ tsk kanel
2 msk majsstärkelse
2 tsk vitvinsvinäger
Mandelkräm:
2 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
75 g skalade mandlar
Topping:
600 g färska fikon
25 g pistaschnötter, osaltade
Gör så här:
- Maräng: Häll äggvitorna i en mixerskål och vispa på hög hastighet tills de bildar toppar. Tillsätt socker, lite i taget och fortsätt vispa, låt sockret lösa sig innan du tillsätter mer. När allt socker har tillsatts och du har skrapat ner sidorna, tillsätt kanel och vispa i ytterligare 10 minuter. Blanda majsstärkelse med ättika i en liten skål. Häll blandningen i marängen och vispa i ytterligare 30 sekunder.
- Sätt ugnen på 150°. Rita en cirkel, 20 cm i diameter, på en bit bakplåtspapper, vänd sedan på bakplåtspapperet, så att du inte får bläck på kakan, och lägg papperet på en bakplåt. Klicka ut marängen på cirkeln. Ställ in plåten i ugnen, skruva ner till 120° och grädda marängbotten i 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängen svalna helt inuti ugnen.
- Mandelkräm: Vispa äggulorna med florsocker och vaniljsocker till en fluffig kräm. Vispa grädden fluffig i en annan skål. Hacka mandlarna grovt. Blanda äggkräm, mandel och vispad grädde och bred ut det på marängen.
- Skär fikonen i klyftor och lägg dem på toppen. Strö över pistaschnötter och servera.
Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft