Kall rabarber- och äppelsoppa
Använd gärna fruktbitarna som silas bort från soppan till fruktsallad, glass eller liknande.

4 portioner
Du behöver:
250 g rabarber
3 äpplen
1 ekologisk citron
1 vaniljstång
4 dl vatten
Ca 1 ½ dl (150 g) strösocker
1 msk majsstärkelse
Garnering:
Röd skogssyra eller citronmeliss
Till servering:
Skorpor
Lättvispad grädde
Gör så här:
- Ansa rabarbern och kärna ur äpplena. Skär rabarber och äpplen i grova tärningar.
- Skiva citronen och fyll en stor kastrull med rabarber, äppelbitar, vatten, citronskivor och vaniljstång. Koka upp och låt småkoka i 15 minuter.
- Stäng av värmen och låt stå och dra i 30 minuter. Sila bort frukten och slå tillbaka vätskan i kastrullen. Smaka av med socker och ge soppan ett snabbt uppkok. Ta bort eventuellt skum.
- Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ut lite i taget i soppan, tills den får önskad konsistens. Tänk på att den tjocknar lite mer när den kallnar. Låt soppan kallna helt i kylskåp.
- Garnera med röd skogssyra eller citronmeliss och servera med skorpor och lättvispad grädde.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth