Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Helstekt kalkon med rostad sötpotatis

01 dec, 2017 
AvRedaktionen
Helstekt kalkon med rostad sötpotatis.
Sugen på en kalkon till julbordet? Testa då det här receptet från Ingelsta kalkon. Servera med sötpotatisklyftor, chèvreyoghurt och saltrostade mandlar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Tid: 3 timmar och 30 minuter

Du behöver:

1 kalkon, cirka 4 kg

(Tänk på att beställa din kalkon i tid och, om du har en fryst, att den behöver tina i kylen i cirka 2–3 dygn!)

Fyllning

4 päron

1 knippe rosmarin

1 citron + finrivet skal och juice från 1 citron

4 msk kinesisk soja

2 msk flytande honung

salt

nymalen svartpeppar

Rostad sötpotatis

2–3 sötpotatisar

1 rödlök

några kvistar salvia

3 msk olivolja

Chèvreyoughurt

3 dl grekisk yoghurt

100 g smulad chèvreost

2 tsk honung

salt

vitpeppar

Tillbehör:

saltrostade mandlar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Torka av kalkonen på in- och utsidan. Klyfta päronen och skiva en av citronerna. Fyll kalkonen med päron, citron och rosmarinkvistar. Salta kalkonen och strö över mald svartpeppar.

Rör ihop citronskal, citronjuice, kinesisk soja och honung. Lägg kalkonen på en lång panna med bröstet neråt, pensla med sojablandningen och stek i mitten i ugnen i 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd och pensla.

Annons

Grädda ytterligare 1 timme. Ta ut kalkonen, ös och pensla med sojablandningen. Ställ tillbaka i ugnen och grädda ytterligare 40–60 minuter. Sätt eventuellt folie på mot slutet. Temperaturen i bröstköttet ska vara 70° när kalkonen är färdig.

Ta ut kalkonen, vira in den i aluminiumfolie och låt vila i cirka 30 minuter. Gör under tiden sötpotatis och chèveryoghurt. Rör ihop alla ingredienser till yoghurten, smaka av med salt och peppar. Höj temperaturen i ugnen till 225°. Tvätta, torka och skär sötpotatisen och löken i klyftor. Häll i olivoljan i en långpanna, vänd sötpotatisen och rödlöken i oljan och strö över salvia. Sätt in plåten i ugnen, cirka 20 minuter. Vänd potatisen en gång under tiden. Ta ut plåten och salta sötpotatisen.

Skär upp kalkonen och servera med sötpotatisen, chèvreyoghurt och saltrostade mandlar.

Helstekt kalkon med rostad sötpotatis.
Helstekt kalkon med rostad sötpotatis.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons