3 recept på julgodis med Baileys

Julgodis med Baileys.

Har du testat att baka med Baileys? Här är tre goda recept på kola, fudge och tryfflar med den söta gräddlikören. Perfekt till jul!
12 december, 2017

Baileys har tillsammans med konditorn Tea Malmegård tagit fram recept på kola, fudge och tryfflar – och de är inte särskilt svåra att göra!

Baileys Treat Factory

För dig som vill baka tillsammans med Tea, finns även Baileys Treat Factory som håller öppet den 16 och 17 december i Stockholm.

1. Baileys-kola

Baileys-kola.

Baileys-kola.

Ca 50 st

Du behöver:

100 g smör

150 g vispgrädde (1,5 dl)

225 g råsocker

280 g ljus sirap (2 dl)

150 g Baileys (1,5 dl)

10 g kakao (knappt 2 msk)

1 nypa salt

Gör så här

1. Koka upp alla ingredienser utom salt till 125 grader, rör emellanåt med en träsked.

2. Tillsätt saltet, rör runt och häll i form täckt med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur.

3. Skär och packa i papper dagen efter. Förvara i rumstemperatur.

2. Baileys-fudge

Baileys-fudge.

Baileys-fudge.

Ca 40 st

Du behöver:

250 g kondenserad mjölk

150 g Baileys (1,5 dl)

650 g vit choklad

200 g hasselnötter

1 nypa salt

Gör så här:

1. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller i ett vattenbad.

2. Värm kondenserad mjölk och Baileys försiktigt i en kastrull och häll över chokladen.

3. Vänd i nötter och salt och häll i en ugnsform täckt med bakplåtspapper.

4. Låt sätta sig över natten i rumstemperatur eller 1 timme i kylen. Skär fina bitar och förvara svalt.

3. Baileys-tryfflar

Baileys-tryfflar.

Baileys-tryfflar.

Ca 40 st

Du behöver:

150 g mjölkchoklad

100 g mörk choklad

100 g vispgrädde (1 dl)

110 g Baileys (1,1 dl)

50 g smör

50 g fast honung

1 nypa salt

Till rullning

200 g ljus choklad

200 g kakao

Gör så här:

1. Smält mjölkchokladen och den mörka chokladen tillsammans i ett vattenbad.

2. Värm upp grädde, honung och Baileys i en kastrull och slå över chokladen. Ta av kastrullen från plattan och mixa ihop med en stavmixer.

3. Tillsätt smör och salt och mixa tills du har en slät smet.

4. Häll över i en ren bunke och förslut med exempelvis plastfolie. Sätt i kylen i 2 timmar.

5. Rulla kulor av tryffelmassan och sätt i frysen.

Till rullning:

1. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.

2. Ta fram de kalla tryfflarna, en bunke med smält choklad och en bunke med kakao. Lägg i lite choklad i handen och rulla 3-5 tryfflar i handen tills de är helt täckta i choklad. Släpp dem i bunken med kakaon tills de är täckta med ett lager med kakao. Repetera tills alla tryfflar är täckta med choklad och kakao.

Lycka till med baket och god jul!

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: