Juicefasta - bra eller dåligt för kroppen?

12 jul, 2016 
AvJennie Sandberg
Med juicefasta kan kroppen få en nystart och extra näring. Men hur bra är det egentligen? Så här tycker MåBra:s viktcoach Marie Tegnér om metoden.
Annons

Fördelar och nackdelar med juicefasta – bra eller dåligt?

Juice på vattenmelon och jordgubbar.
Juicefasta är på många sätt bra för kroppen men det finns också nackdelar man bör veta om.

Vad går metoden att juicefasta ut på?

Människor har fastat i alla tider. Juicefasta är en mild variant, där kroppen får mycket vitaminer och näring. Den går ut på att dricka endast juice i 3–7 dagar.

Du får dricka 400–500 ml juice, 5–6 gånger om dagen. Juicen ska vara färskpressad och opastöriserad – så det är bäst om du gör den själv med exempelvis en råsaftcentrifug eller juicepress. En mixer är bra för att krossa mjukare bär och frukter. Ingredienserna får gärna vara ekologiska. Försök att använda så mycket grönsaker som möjligt, för att minska mängden fruktsocker.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Det går även att köpa färskpressade juicer från olika juicebarer eller i matvarubutiker. Under perioden kan du också dricka vatten och örtte. När du har bestämt dig för vilken dag som är den sista med juice kan du starta den morgonen med citronvatten och sedan övergå till vanlig mat igen.

Vad ska jag handla hem?

Grönsaker som spenat, gurka, selleri, broccoli

Valfria frukter

Valfria bär

Örter som mynta och rosmarin

Kryddor som chili, ingefära och cayennepeppar

Pulver från hälsokosten av exempelvis nässla, acai, maca eller vetegräs

Varför ska man juicefasta?

Fastan är bra för att bryta dåliga vanor, man ”startar om” kroppen. Många anser att juicefasta avgiftar kroppen och drar ut slaggprodukter.

Vilka är fördelarna med juicefasta?

Framför allt bryter du ett vanemönster. Juicefastan ”tvingar” dig också till att leva på antioxidantrika livsmedel. Du får i dig mängder av vitaminer och mineraler under fastan och kan hitta nya vägar att äta mer grönsaker. Tycker du att du mår bra kan jag inte se någon fara med att testa.

Annons

Vilka är nackdelarna med juicefasta?

Jämfört med korttidsfasta, som exempelvis 5:2, är detta en variant som du kör högst två gånger om året – och då inte främst för att gå ner i vikt. Mig veterligen finns inga vetenskapliga bevis på att kroppen renas. Metoder som 5:2 kan du leva med ständigt och de ger dig positiva effekter på längre sikt.

Maries slutsats

Du kan inspireras av juicefastan och bryta dina dåliga matvanor. Sedan kan du använda recepten på grönsaksjuicer om du har svårt att få i dig tillräckliga mängder grönsaker i vanliga fall. Juicefastan i sig ska alltså inte användas som viktminskningsmetod, men du kan köra juicefastan som en start för att komma igång. Du kan också kombinera och dricka juicerna om du halvfastar med 5:2.

Mer om hälsosam mat:

Källa: Alltomdetox.se, Renée Voltaire, ekoista.se

Av Anja Nilsson Bild Thinkstock

Annons