Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Forskare: Hälsorisk att vara på jobbet före klockan 10

14 nov, 2018 
AvNina Nyström
Tidig på jobbet? Det kan medföra hälsorisker.
Forskning visar att scheman som innebär tidiga morgnar är sämre för vår hälsa. Arbetsdagar som börjar klockan 10 skulle därför ge många positiva hälsoeffekter, menar sömnforskaren Paul Kelley i nya boken Body Clocks.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Diskussionen om kortare arbetsdagar har varit på tapeten länge – och ska man tro sömnforskaren Paul Kelley vid Oxfords Universitet är den bästa vägen att gå att helt enkelt börja arbetsdagen lite senare.

När vi ignorerar våra naturliga mat- och sovklockor för att gå till jobbet kan det i längden ge negativa effekter. Sömnbrist medför en hel rad risker för vår hälsa.

Depression, psykiska sjukdomar, övervikt, fysiska sjukdomar som orsakas av virus och bakterier – till och med cancer – ökar i och med att vi sover dåligt och fel.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Helst borde vi följa våra personliga inre klockor menar Paul Kelley, och i boken Body Clocks identifierar han fem olika sorters sömnvanor. Utifrån dem anser han att just klockan 10 är den bästa tiden att börja arbetsdagen för att så många som möjligt ska störa sin cirkadiska rytm, som det heter, så lite som möjligt.

”Effekten på vår sömnbrist skulle vara omedelbar – den skulle minska med upp till 70 procent. Många västerländska människor sover inte mer än 6,5 timmar” säger han i en intervju i The Sunday Times.

Annons

Problemen började med glödlampans intåg på 1800-talet och har bara ökat i takt med teknik som TV, surfplattor och telefoner. Förutom att vi har svårare att gå och lägga oss lurar dess blåa ljus våra kroppar att det fortfarande är dag så att insomningshormonet melatonin uteblir.

– Förr sov vi när det var mörkt och var vakna och ute när det var ljust. I dag är samhället vaket dygnet runt och det har gjort att vår dygnsrytm är helt sabbad, säger Minna Tunberger, som skrivit boken Sömn, sömn, sömn, som hon tillsammans med sömnforskaren Christian Benedict.

De senaste åren har allt fler experter propagerat för att skolorna borde börja senare. Forskning har visat att tonåringar, som ju ofta tenderar att vara lite extra morgontrötta, presterar bättre om lektionerna börjar senare. Och en hel del skolor har följt råden med goda resultat. I England finns till och med rekommendationer om att gymnasieelever, som har en biologiskt förskjuten insomningstid, borde börja skolan först klockan 11!

Nu återstår att se vad arbetsgivarna tycker om liknande förslag.

 

Källa: Daily MailThe Times  Foto: The Devil Wears Prada

Läs mer:

Smarta knepet för att somna på två minuter

Studie: Sömnbrist kan vara lika illa som fet mat

Så räddar du din livsviktiga dygnsrytm

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons