Jordgubbscheesecake – så gör du
06 jun, 2025
En riktigt bra jordgubbscheesecake har en krämig fyllning och en frasig botten. Dekorera med hela färska jordgubbar och ätbara blommor för maffig effekt.
Annons
Jordgubbscheesecake
Somrig, söt och oemotståndlig – jordgubbscheesecake är en dessert som alltid gör succé. Med krämig fyllning, friska jordgubbar och en frasig botten är den lika vacker att se på som god att äta.
Annons
12 bufféportioner
Tid: 35 minuter + tid i frys och ugn
Du behöver:
16 digestivekex
1 dl hasselnötter, rostade
100 g smör
500 g jordgubbar
125 g hallon
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
250 g mascarpone
400 g färskost
Topping:
500 g jordgubbar
125 g hallon
Ätbara blommor
Gör så här:
- Bryt kexen i mindre bitar och lägg dem i en matberedare monterad med en kniv. Läggi hasselnötterna och mixa till smulor. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen i botten på en springform, ca 22 cm i diameter, och låt stå i frysen i ca 15 minuter.
- Sätt ugnen på 225°. Sätt in formen på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda botten i ca 10 minuter. Låt kallna.
- Mosa ihop jordgubbar, hallon och socker till en fin puré. Vispa grädden i en bunke. Vispa mascarpone och färskost krämigt i en annan lite större bunke. Tillsätt jordgubbspurén och vispa ihop. Vänd ner grädden och blanda försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i springformen. Täck med plastfolie och låt stå i frysen över natten.
- Ta fram cheesecaken 30–40 minuter före servering. Dekorera med blommor och jordgubbar.
Foto: Lisa Björner
Annons