Jordgubbs-carpaccio med lime, mascarpone och kokos
Denna jordgubbs-carpaccio är en somrig tolkning på den klassiska maträtten – här med mascarponekräm, myntasocker och kokossmulor.
Jordgubbs-carpaccio med lime, mascarpone och kokos
En lite elegantare variant på jordgubbar och vispgrädde. Servera myntasockret vid sidan av så kan alla bestämma hur söt de vill ha sin dessert.
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 liter jordgubbar
2 msk koncentrerad fläderblomssaft
½ lime, skalet
10 blad färsk basilika
Myntasocker:
½ dl färsk mynta
2 msk strösocker
Mascarponekräm:
1 dl mascarpone
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
Kokossmulor:
1 dl riven kokos
1 ½ msk smör
1 ½ msk strösocker
Gör så här:
- Kokossmulor: Stek kokosen i smör och socker på medelvärme tills den är gyllene. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.
- Mascarponekräm: Vispa ihop ingredienserna till en fluffig kräm. Fyll en spritspåse, försedd med en rund tyll, med krämen.
- Myntasocker: Mortla myntablad och strösocker tills sockret blir grönt. Snoppa och skiva jordgubbarna tunt, lägg dem på ett serveringsfat eller på 4 assietter. Skvätt över flädersaften.
- Spritsa ut mascarponekrämen i små klickar över jordgubbarna och toppa med kokossmulorna och lite av myntasockret. Dekorera med lite rivet limeskal och några basilikablad.
Foto: Lisa Björner

