Janssons frestelse med rödkålssallad

Recept på Janssons frestelse med rödkålssallad

Line Falck
Krämiga Janssons frestelse gör sig lika bra på julbordet som till vickningen – extra god blir den i sällskap med en läcker rödkålssallad.
01 november, 2022
Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GT
0:35

Efter reklamen: Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GT

(0:35)

Slå på ljud

Janssons frestelse med rödkålssallad

Krämig Janssons frestelse trivs ypperligt i sällskap av en sallad med lite sting.

Bjud på Janssons frestelse med rödkålssallad
Line Falck

4 portioner

Du behöver:

1 kg potatis
2 gula lökar
2 msk smör till stekning
Salt och nymalen peppar
1 burk ansjovis(45 g avrunnen vikt)
4 msk smör
3 msk ströbröd
2 ½ dl vispgrädde

Rödkålssallad:

½ knippe bredbladig persilja
1 rödlök
200 g vitkål
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och nymalen peppar
4 msk kapris

Oemotståndligt god paj – med potatis och Västerbottensost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär i stavar. Hacka löken och fräs i smör tills den är genomskinlig.
  2. Smörj en ugnsform och fördela potatis och lök i formen, salta och peppra. Fördela ansjovis och smöret i klickar ovanpå.
  3. Strö på ströbröd i ett jämnt lager och grädda 10 minuter. Häll på grädden och sätt in i ugnen ytterligare 30 minuter.
  4. Rödkålssallad: Hacka persiljan, skiva rödlök och rödkål mycket fint, gärna på en mandolin. Blanda persilja, lök, rödkål, olja och vinäger, salta och peppra. Strö kapris över salladen och servera till Janssons frestelsen.

Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk