Italiensk tomatsås
Den klassiska italienska tomatsåsen är oumbärlig i köket och passar perfekt till pizza och pasta. När grundsåsen sitter i ryggraden kan du enkelt och snabbt sno ihop en god pasta med sås, parmesan och färska örter. Tomatsåsen är också en hit till alla typer av stekta kotletter.
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Till stekning:
1 burk tomatkross
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
3 msk torkad oregano, timjan, rosmarin eller herbes de Provence
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök fint och stek gyllene i olja utan att löken tar färg. Tillsätt tomater, vinäger, socker och kryddor och låt koka i 10–12 minuter, tills det mesta av vätskan kokat in.
- Smaka av såsen med salt och peppar och mixa eventuellt om du tycker såsen är för grov.
- Använd som tomatsås på pizza, till kotletter eller vänd ihop såsen med färsk pasta och stekta tomater och strö rikligt med riven parmesan och färska örter över.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft