Indisk daal med stekt aubergine och naanbröd
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Daal är smakrik och värmande gryta med massa kryddor, linser och stekt aubergine. Servera gärna med naanbröd för den rätta känslan.
Indisk daal med stekt aubergine och naanbröd
Otroligt smakrik och välbalanserad gryta. Toppa ev med hackade cashewnötter.
4 portioner
Tid 40 minuter
Du behöver:
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 färsk röd chili
20 g färsk ingefära
1 msk olivolja till stekning
1 msk garam masala
1 ½ msk tomatpuré
350 g torkade röda linser
1 burk krossade tomater
1 l vatten
1 lime
Salt och svartpeppar
Stekt aubergine:
1 aubergine
1 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
½ tsk mald koriander
Salt och svartpeppar
Till servering:
Persilja
1 ½ dl matlagningsyoghurt
4 naanbröd
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj chilin, dela, skrapa ur kärnorna och finhacka resten. Skala ingefäran och finhacka den.
- Stek lök, vitlök, chili och ingefära i 1–2 minuter på medelvärme i olja i en kastrull. Det ska inte ta färg. Tillsätt garam masala och stek vidare i ca 1 minut. Tillsätt tomatpuré och låt den steka med en stund. Tillsätt linser, krossade tomater och vatten, och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 15–20 minuter.
- Skölj auberginen och skär den i mindre tärningar med en vass kniv. Vänd den med olja i en skål, och krydda med spiskummin, koriander, salt och peppar.
- Stek auberginen på hög värme i 5–8 minuter, tills den är gyllene och välstekt. Smaka av rätten med limesaft, salt och peppar.
- Skölj och hacka persiljan grovt. Lägg upp daalen i skålar, toppa med aubergine, yoghurt och persilja. Servera med naanbröd.
Foto: Columbus Leth

