Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Så gör du heta hotshots med glögg

03 dec, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
hotshots med glögg
Har du tänkt på att glögg passar perfekt för en hotshot? Här är ett enkelt recept på en värmande hotshot med smak av jul – och det är den tredje ingrediensen som verkligen får den att lyfta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Glöggsangria med årets Blossa-glöggBrand logo
Glöggsangria med årets Blossa-glögg

Från att i många år bara ha varit rykande varm och söt har glöggen fått nytt liv det senaste decenniet. Först lite trevande med glubblet (glögg och bubbel), för att numera allt oftare ses som en ingrediens i juliga drinkar. Och glögg passar ju dessutom perfekt för en hotshot!

Per Morbergs populära egenlanserade glögg firar snart 10 år i det svenska glöggsortimentet och det är också han som ligger bakom det här juliga receptet på hotshots.

Per Morbergs glögg

Recept: Hotshots på glögg á la Per Morberg

Du behöver:

3 cl mörk rom

3 cl starkvinsglögg

Grädde

Gör så här:

Annons

Vispa grädden lätt och värm glöggen. Häll upp glögg och rom i shotsglas, toppa med grädden och pudra eventuellt över lite kanel.

Hotshotsens historia

Visst du att hot shots faktiskt är ett svenskt påhitt?

Original-hotshoten (med kaffe och grädde) skapades 1987 av bartendern Bosse Bergström i en tävling anordnad av Löfbergs Lila under Svenska Mästerskapen i long drinks på Svenska Mässan i Göteborg.

I den ursprungliga drinken ingick spritsorten Anisette, men eftersom det är en speciell, lakritsliknande likör som främst är populär i Italien så ersattes den snabbt med andra likörer som var enklare att få tag på i Sverige. Mest känd och vanlig är nog Galliano.

Bosse Bergström kom tvåa med sitt påhitt – men hotshoten blev en vinnare i folkets ögon. I början av 90-talet var hotshoten en het (!) snackis i hela Europa. Efter att ha hamnat lite i skamvrån efter sina glansdagar har hotshoten fått ett uppsving de senaste åren (som mycket annat som var hett på 90-talet och vi kanske aldrig trodde vi skulle se igen).

Bonusrecept: Lussebulle-hotshots

lussebulleshot

Man ska inte vara knusslig i juletider, så här bjuder vi på ett bonusrecept för dig som blev sugen på juliga hotshots: lussebulle-hotshoten!

Du behöver:

4 cl Licor 43

Julkaffe

Grädde

Saffran

Gör så här:

Fyll ett shotglas med Licor 43.

Ta hjälp av en sked och skikta ett lager kaffe ovanpå.

Blanda lättvispad grädde med saffran och toppa shoten med saffransgrädde.

Foto: Per Morberg/Licor 43

Annons