4 heta matdestinationer 2018 – vart vill du resa?

Japan är ett av fyra heta resmål.

De klassiska matmetropolerna får snällt ta ett steg tillbaka när vi istället riktar ljuset mot nya städer där råvarornas ursprung och det regionala hantverket får ta plats. De trendigaste destinationerna för foodies 2018 är...
01 november, 2017

När du tänker gastronomi och kulinariska upplevelser är det kanske städer som Paris, New York och Los Angeles som först dyker upp i tankarna. Dessa städer har varit tongivande för många kockar och gourméer men nu börjar intresset för något annat sakta stiga.

Vi blir allt mer nyfikna på råvarornas ursprung och det unika, regionala hantverket och som ett resultat av det ändras också destinationer för matupplevelserna.

Det är Prat PR som har tagit fram en trendrapport över nästa års hetaste destinationer för matintresserade, så kallade foodies. Här är nästa års tongivande matdestinationer:

1. Japan

Chirashi.

Japan har exploderat på turistkartan och har flest Michelinstjärnor (totalt 557 stjärnor fördelar på 429 restauranger) i världen just nu. Bara Tokyo har 225 restauranger med minst en stjärna.

Många restauranger i Japan är små och specialiserade på några få maträtter. Några av de hetaste maträtterna i Japan just nu är tonkatsu, chirashi, takoyaki och okonomiyaki.

  • Tonkatsu är en japansk snitzel som serveras i nudelsoppa eller som hamburgare och består av en panerad och friterad bit fläskkotlett.
  • Chirashi liknar en pokébowl men har en dashibuljong över sig och äts som en soppa. Vanliga ingredienser i en chirashi är avokado, rom, nori, färsk tång och skaldjur.
  • Takoyaki är ett japanskt mellanmål och äts gärna på festivaler. Det är små bläckfiskbollar som är gjorda på en smet av mjöl, ägg och vatten, bläckfiskfärs, syltad ingefära och grön lök. Smeten kokas i en speciell gjuten panna.
  • Okonomiyaki är ett slags pannkaka eller omelett med varierande innehåll, nästan som en råraka som toppas med olika ingredienser som tunna skivor fläskkött, bläckfisk, räkor och ost.

HOT SPOTS:

Shinya Sakurais Tea Experience: Här kan du uppleva en energigivande och samtidigt lugnande teceremoni.

Mixology Experience: Shuzo Nagumo blandar drinkar som du aldrig tidigare smakat. Vad sägs om vodka med gåslever, en bluecheese-martini eller en mjölktvättad gin & tonic?

2. Argentina

Chimichurri.

I Argentina finns inte Michelinsystemet, däremot kockar som har tränat sina färdigheter tillsammans med några av världens bästa kockar för att sedan återvända och ta sig an kökskonsterna på deras nationella kök. Asado, argentinarnas BBQ, influeras starkt av både det spanska och italienska köket tack vare den stora immigrationen därifrån.

  • Chimichurri är en stor favorit och består av grön salsa gjord på finhackade örter, kryddor och lök. Äts till det mesta, gärna som en del av gatumaten Choripan: en delad chorizokorv på en smörgås fylld med chimichurrisås. Även majs är en stor del av det argentinska köket och används framförallt i pajer och piroger.

RECEPT: Chimishurri

  • Yerba-Mate är ett te som inte bara är populärt i Argentina utan även har spridit sig över resten av världen. Detta dricker man istället för kaffet och te:et verkar uppiggande, renande och hälsofrämjande tack vare dess stora mängder antioxidanter.

3. Vietnam

Nationalrätten Pho.

Det vietnamesiska köket präglas av rena smaker och ingredienser som räkor, fisksås, ris, räkpasta, frukt och grönsaker. I Vietnam serveras fantastisk mat även ute i gatuköken.

  • Pho är nationalrätt och äts under dygnets alla timmar. Rätten består av buljong, risnudlar, massor av koriander och andra örter, kyckling, nötkött eller tofu.

RECEPT: Pho (nudelsoppa)

  • Banh Xeo är också populär och ser ut som en pannkaka. Den innehåller fläsk, räkor, bönor, färska örter, lime och en sötstark sås.

HOT SPOTS:

Hanoi: Hanois gamla kvarter är ett måste för matälskare. Coola kaféer, små ”hål i väggen”-restauranger och hippa maträtter. Prova delikatessen äggkaffe; vietnamesiskt kaffe som är täckt av ett krämigt, mjukt äggskum och en gnutta socker.

Home: En Vietnamesisk restaurang i Hanoi, belägen i en fransk villa från 1930 med äkta vietnamesiska delikatesser.

4. Tel Aviv

Mutabak.

Coolt, trendigt och hög klass på gatukäket. Tel Aviv är en ny metropol som allt fler resenärer väljer som alternativ till de annars så exploaterade orterna runt Medelhavet. Här finns ett oerhört stort utbud av vegovänlig mat.

  • Mutabak är en slags pizza gjord på filodeg fylld med ostbitar eller nötter och frukt. Den tillagas dubbelvikt i ugnen och serveras med socker på.
  • Kanefeh är en annan favorit som påminner om smulpaj med smak av pistagenötter.

HOT SPOTS:

Miznon: En bra veganrestaurang där man också kan få fiskalternativ. Deras koncept är enkelt, kött i pitabröd. En maträtt kostar cirka 100 kronor och under tiden den tillagas får du äta så mycket du vill av olika snacks de ställer fram.

Anastasia: Den bästa veganska restaurangen i Tel Aviv. De har en utsökt och näringsrik frukost med massor av läckra dips, goda sallader och otroliga kakor.