Helt magisk banana split med brynt smör-glass

Uppdaterad variant av den klassiska desserten, här med härlig brynt smör-glass och karamelliserade bananer.
29 december, 2020

Banana split med brynt smör-glass

Barndomens banana split blir vuxengod med brynt smör i glassen och karamelliserade bananer.

4 personer

brynt smör-glass

60 g smör

3 äggulor

3/4 dl muskovadosocker

1 1/2 dl standardmjölk

1 1/2 dl vispgrädde

1 krm havssalt

rostade mandelflagor

50 g mandelflagor

1 dl florsocker

2 msk vatten

chokladsås

80 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

1 krm salt

karamelliserade bananer

4 bananer

4 msk socker

Gör så här:

  1. Bryn smöret i tjockbottnad kastrull tills det börjar bubbla och doftar nötigt. När det tystnar är smöret färdigt. Låt svalna.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt.
  3. Värm grädde och mjölk, häll det över äggvispet, häll tillbaka i kastrullen och värm upp röran till 85°. Ta från värmen, rör ner brynt smör och salt. Sila upp i bunke, ställ i kylen tills det är genomkallt. Frys sedan i glassmaskin eller i frysen och rör då om då och då till du får en krämig glass.
  4. Sätt ugnen på 180°. Rör ihop mandelflagor med florsocker och vatten och fördela dem på bakplåtspappersklädd plåt i 10–12 minuter tills de är gyllene och spröda. Låt svalna och bryt i bitar.
  5. Grovhacka chokladen. Värm grädden tills den nästan kokar, ta från värmen och rör ner chokladhacket tills den smält. Krydda med salt.
  6. Skär bananerna på längden. Lägg dem på tallrik med snittytan uppåt och strö över ett jämnt lager socker. Bränn av med brännare.
  7. Lägg på kulor av glass, chokladsås och rostade mandelflagor och servera genast.