Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Havskräftor med örtmajonnäs

25 aug, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på havskräftor med örtmajonnäs
Havskräftorna är onekligen rättens stjärna men de har gott sällskap av en örtig majonnäs, grillad citron och en fräsch grönsallad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäsBrand logo
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

Havskräftor med örtmajonnäs

Grillad citron, en krispig grönsallad och en örtig majonnäs blir goda tillbehör till havskräftorna.

Bjud på havskräftor med örtmajonnäs och krispig grönsallad

6 portioner

Annons

Du behöver:

6 havskräftor
1 msk olivolja

Örtmajonnäs:

1 knippe färsk dill
1 knippe gräslök
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
2 dl solrosolja

Grön sallad:

1 fänkål
2 citroner
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 huvudsallad
1 knippe färsk dill
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Örtmajonnäs: Skölj och torka dill och gräslök. Mixa tillsammans med senap, salt och vinäger i en mixer eller matberedare. Häll örtblandningen i en skål och vispa i äggulorna. Vispa långsamt i oljan, lite i taget, tills konsistensen blivit tjock och krämig. Smaka av med salt och vinäger.
  2. Grön sallad: Rensa fänkålen och skär den i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i isvatten medan du förbereder resten av salladen. Skölj citronerna och dela dem på mitten. Grilla dem med snittsidan nedåt på grillen eller i en grillpanna tills de är gyllene och genomvarma. Pressa saften från 1 citronhalva och blanda citronsaften med honung och olja i en skål. Skölj och plocka salladen och fördela salladsbladen på ett serveringsfat. Låt fänkålsskivorna rinna av och lägg dem ovanpå salladen.
  3. Skölj och plocka dillen och strö den över salladen. Ringla över dressingen och krydda med salt och peppar precis innan servering.
  4. Halvera ev havskräftorna eller behåll dem hela. Ta bort tarmen om du halverar dem. Pensla kräftorna med olja och grilla dem på grillen eller i en het grillpanna i 2–5 minuter, beroende på om de är hela eller halva. Servera kräftorna direkt tillsammans med grön sallad, grillade citroner och örtmajonnäs.

Foto: Lene Samsø

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons