Härligt sega och söta caneléer

Härligt sega och söta caneléer

En canelé (uttalas kanölé) är ett litet franskt bakverk med karamelliserad yta och mjuk insida. Smeten påminner om pannkakssmet och bakverken bakas försiktigt under hög temperatur.
17 mars, 2016
Caneléer, eller Canelés de Bordeaux, som de kallas på franska. Foto: Shutterstock

Caneléer, eller Canelés de Bordeaux, som de kallas på franska. Foto: Shutterstock

Caneléer härstammar från Bordeaux och namnet kommer från bakformen av koppar (cuivre cannelé) som den bakas i. De finns i olika storlekar och passar lika bra till en kopp kaffe som med ett glas champagne. Allra helst ska man äta dem samma dag som de bakats, men de kan hålla sig 1-2 dagar i rumstemperatur.

Om du vill baka egna canéeler så hittar du ett recept nedan, men de finns även att köpa och beställa från Sophies Canelé på Sankt Eriksgatan 81 i Stockholm, där du även kan köpa bakformar.

Caneléer

36 st

Tid: 2 dygn

Du behöver:

1 liter standardmjölk, 3 %

2 vaniljstänger

50 g osaltat smör

2 ägg

2 äggulor

475 g socker

10 cl mörk rom

2 msk vaniljextrakt

280 g mjöl

Dag 1:

1. Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter.

2. Tillsätt sedan smöret och vaniljstängerna delade i två på längden.

3. I en annan skål, vispa äggen och äggulorna med sockret, vaniljextraktet och romen.

4. Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur vaniljstängerna med tummen och blanda fröerna i ägg och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.

5. Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (ca en femtedel) av mjölken i ägg- och sockerblandningen. Blanda väl.

6. Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker du klumpar. Låt degen vila i 24 timmar.

Dag 2:

7. Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl.

8. Häll degen i formarna och lämna 1 mm upp till kanten.

9. Värm ugnen till 250°C

10. Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Ett första moment i hög värme för att de ska få sin krispiga, karamelliserade yta, sedan en svagare värme för att grädda de i mitten. Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen. Grädda 7 minuter i 250°C.

11. Sänk sedan värmen till 190°C och grädda i ytterligare 20 minuter (kan variera lite beroende på ugn).

12. Ta ut caneléerna ur formarna och lägg på ett galler för att svalna. Vänta minst två timmar efter tillagningen med att avnjuta caneléerna, eftersom de fortfarande är

kompakta när de är nybakade, de kommer att bli luftigare när de svalnar.

Recept: Sophie Maillard