Har du missat den nyttigaste delen av bananen hela livet?
För oss som bor i västvärlden är det självklart att kasta bananskalet i soporna. Men folk i andra länder, däribland Indien, har sedan lång tid tillbaka tagit fördel av bananens näringsmässiga ämnen – i skalet.
Läs också: Fram till nu har du slängt den bästa delen av avocadon – no more
Ja, det stämmer, bananskal går faktiskt att äta. Och det är inte bara ätligt, det är nyttigt också!
Nu hävdar nämligen etablerade medier som amerikanska Business Insider att det är i skalet det höga näringsvärdet sitter.
– Skalet innehåller höga halter av vitamin B6 och B12 samt magnesium och kalium. I skalet sitter också fibrer och protein, säger den amerikanska kostexperten Laura Flores.
Tillsammans med skalets antioxidanter och aminosyran tryptofan kan bananskal både förbättra immunförsvaret, öka fettförbränningen, balansera blodsockret, stärka hjärtat och höja humöret. Rena hälsobomben, alltså!
Verkar det ändå inte så lockande att äta det hårda skalet? Då kan du prova att rosta det i ugnen, koka, steka eller fritera det – som i andra matkulturer.
Viktigt är dock att välja ekologiska bananer, för att slippa giftiga bekämpningsmedel, samt att skölja skalet noga.
Från Allas.se Källa: Business Insider