Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Halloumi kan vara ett större miljöhot än kött

01 jul, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Hamburgare med halloumi.
Importen och konsumtionen av halloumi har exploderat de senaste åren och vi är många som älskar den salta, varma osten och gärna ersätter kött med den. Men nu kommer varningssignaler från WWF som lyfter osten som ett värre hållbarhetsval än kött. Vi reder ut vad som gäller.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Halloumi har blivit nästan lika förknippat med sommar och grill som kött har varit. Men nu visar det sig att den goda osten kan vara ett hot mot miljön. Det är inte osten i sig, utan Cyperns djurhållning och överanvändning av antibiotika, som är problematisk.

I takt med att kött börjat få samma skamstämpel som flyg hos vissa miljömedvetna har intresset för att byta ut köttet mot till exempel ost ökat kraftigt. Framför allt är det den cypriotiska get- och fårmjölksosten halloumi som har fått allt större plats på tallriken. I Sverige åt vi år 2010 21 ton halloumi, och 2018 hade importen ökat till 4 000 ton.

Cypern i topp gällande antibiotika inom djurhållning

Nu visar det sig att de goda intentionerna i valet att ersätta kött med ost, kanske inte är så bra ändå. Världsnaturfonden, WWF, varnar för att Cyperns djurhållning inte håller måttet för att kunna räknas som hållbar. Framför allt är det mängden antibiotika som djuren får som WWF vänder sig emot. Just Cypern ligger högst upp på listan över länders antibiotikaanvändning inom djurhållning.

Annons

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger Anna Richert, matexpert på WWF till SVT.

Halloumin i sig är ofarlig

Själva osten innehåller inte antibiotika och är i sig inte problemet utan är ofarlig att äta. Däremot ökar antibiotikaanvändningen inom djurhållningen den hotande antibiotikaresistensen, även för oss människor. Om vi inte drar ner på mängden antibiotika i stort riskerar vi att många infektionssjukdomar som idag går att bota med antibiotika blir svåra att bli av med.

I höst kommer WWF att presentera en stor konsumentmatguide där olika råvaror får olika betyg utifrån deras grad av hållbarhet och nu är det långt ifrån säkert om halloumi kommer att få grönt ljus i guiden.

Annons

Satsa på eldost

Halloumi är varumärkesskyddad och får bara tillverkas på Cypern. Så vad ska man göra om man vill grilla en god halloumi men undvika att gynna en ohållbar djurhållning?

Det finns andra alternativ. Ett vanligt alternativ, grilloumim, tillverkas idag också på Cypern och innebär alltså samma miljöpåverkan som halloumi.  Håll istället ögonen öppna efter ostar med namn som grillost eller stekost som är halloumiliknande ostar med ursprung från andra länder än Cypern. Är du ute på roadtrip och trillar in på en gårdshandel där du hittar eldost så är det Svenska gårdsmejeristers svar på halloumi.

Foto: TT

Källa: SVT

 

Läs mer:

Topplista: Populäraste vegetariska recepten 2019

10 vegetariska livsmedel som har mer järn än kött

6 vegetariska vardagsrecept

Annons