All halloumi är inte vegetarisk – lista på alla sorter

De som äter halloumi i tron om att de håller en strikt lakto ovo-kost bör vara uppmärksamma – en del halloumi innehåller nämligen löpe som kommer från kalvmagar.
24 maj, 2017

En undersökning som Skånes Fria Tidning gjorde 2012 visade att 90 procent av all svensktillverkad ost innehöll löpe. Vissa typer innehåller det oftare än andra, som till exempel parmesanost, och vissa innehåller det sällan, som exempelvis fetaost. Vi tittade närmare på halloumiost, som är en stor favorit på sommaren.

Halloumisorterna som är och inte är vegetariska

All halloumi är inte vegetarisk. halloumi på en grill

All halloumi är inte vegetarisk.

1. Coop halloumi

Utan kalvmage

2. Filos halloumi

Med kalvmage

3. Fontana halloumi

Utan kalvmage

4. Fontana halloumiburgare

Utan kalvmage

5. Garant halloumi

Utan kalvmage

6. Halsspira hallo-get

Med kalvmage

7. Zeta halloumi

Utan kalvmage

8. Zeta halloumiburgare

Utan kalvmage

9. Ica halloumi

Utan kalvmage

10. Gazi halloumi

Med kalvmage

11. Max halloumiburgare (Fontana)

Utan kalvmage

12. Eridanous halloumi

Utan kalvmage

13. Ica grillost

Utan kalvmage

Löpe framställs vanligtvis genom att 2-3 veckor gamla kalvar slaktas. Deras fjärde mage, kallad löpmagen, tas ut och djupfryses. Därefter mals de och bearbetas för att få loss enzymen löpe som är nödvändig i framställningen av mycket ost. En mage räcker till cirka 300 kilo ost.

Det går dock att byta ut löpe mot vegetabiliska alternativ. Då står det oftast ystenzym, mjölkkoagulerande enzym eller mikrobiellt löpe på innehållsförteckningen. Ofta har de även en symbol med texten ”suitable for vegetarians”.

Foto IBL

Mer för vegetarianer från ELLE!

Anjas Forsnor: ”Mina 9 bästa vegetariska matställen”

6 kosttillskott du bör ha hemma om du blir vegetarian

Den enda vegetariska veckomatsedeln du behöver

8 vegetariska pastarecept att testa i helgen