Gulddraken 2016: här är Stockholms bästa restauranger

Gulddraken 2016: här är Stockholms bästa restauranger

Dagens Nyheter har tillsammans med Krogkommissionen utsett Stockholms absolut bästa restauranger, kaféer och barer. Priset heter Gulddraken och har delats ut varje år sedan 2001.
26 januari, 2016

Krog Lyx: Omakase köttslöjd

Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase Köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om: de låter köttet – som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.

Yxsmedsgränd 12

08–506 400 80
http://www.omakasekottslojd.se

Krog Mellan: The Flying Elk

”The Umami Burger” från The Flying Elk.

Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som är både klassisk och med nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.

Mälartorget 15

08-20 85 83
http://www.theflyingelk.se

Krog Budget: Ai Ramen

Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.

Erstagatan 22

08-643 71 80
http://www.airamen.se

Bar: Bottles

Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor. Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster. De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.

Ambulerande bar med bas på Lilla Nygatan 5

Kontakt: [email protected]
http://bottles.se

Kafé: Enskedeparkens bageri

Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagspizzorna som redan blivit en institution söder om söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop.

Enskede gårdsväg 3-5

070-333 09 35
http://enskedeparken.se

Läs också: Så smakar Max nya vegetariska och veganska hamburgare

Artikel: ELLE mat och vin