Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Grönstedts och Sébastien Boudet lanserar dekadent bakverk till nationaldagen

08 maj, 2024 
AvNami Kawakita
Grönstedts och Sébastien Boudet lanserar dekadent bakverk till nationaldagen
Photographer Maja Johansson
I ett unikt samarbete går Grönstedts ihop med konditorn Sébastien Boudet och tillsammans har de skapat Le Saint-National – ett dekadent bakverk väl värdigt Sveriges nationaldag 6 juni.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Det finns inga regler för hur vi svenskar firar den 6:e juni, men god mat och dryck hör till nationaldagsfirandet för de allra flesta. Konstigt nog saknar vi i Sverige ett officiellt nationaldagsbakverk och med syfte att sätta extra guldkant på den 6:e juni vände Grönstedts blickarna mot cognacens hemland Frankrike, där man har ett starkt arv av festliga, storslagna bakverk. Detta ledde i sin tur till ett samarbete med ingen mindre än den fransksvenska konditorn Sébastien Boudet och snart föddes Le Saint-National – ett dekadent, festligt specialkomponerat nationaldagsbakverk. Med det vill Sébastien Boudet uppmuntra svenskarna att fira nationaldagen med pompa och ståt.

Annons

Grönstedts Le National är en årlig specialutgåva som är en hyllning till Sveriges nationaldag som i 20 år lanserats med ny smakprofil och ny design på flaskan varje år. Årets Le National är dedikerad Gamla Stan där Johan Daniel Grönstedt levde och verkade och i slutet av 1800-talet tappade sin allra första cognac med eget namn.

Grönstedts Le National lanseras i begränsad upplaga i form av 1000 numrerade flaskor. Le National 2024 (41685–02) släpps på Systembolaget den 31 maj och kostar 895 kr.
Grönstedts Le National lanseras i begränsad upplaga i form av 1000 numrerade flaskor. Le National 2024 (41685–02) släpps på Systembolaget den 31 maj och kostar 895 kr.Photographer Maja Johansson

Årets utgåva har en elegant, mogen och aromatisk smak- och doftprofil. Den har en komplex smak av kanderade citrusfrukter, torkad frukt och kryddiga fattoner med tydliga inslag av smörkola, valnöt och mörk choklad. Designmotivet för 2024 bjuder in betraktaren till slutet av 1800-talet och ett myllrande Gamla Stan. Flaskan illustrerar platsen kring restaurang Stiernan, med kajen där cognacen togs emot från ett fjärran land, vägen till dess lagring och sedan buteljering. Tittar man lite närmre på illustrationen finns gömda element och budskap för den uppmärksamme att upptäcka.

Annons

Så bakar du Le Saint-National

– Traditioner är fantastiska och ännu mer fantastiskt är det när traditioner blandas. Frankrikes nationaldag firas enligt konstens alla regler, så varför inte inspireras av den stämningen här i Sverige? säger Sébastien Boudet.

Inspirationen till Le Saint-National är en Saint-Honoré-tårta, ett delikat och vackert bakverk som gör sig perfekt för nationalsdagsfirandet. Den här varianten innehåller lyxig cognacskräm gjord på Grönstedts Le National 2024 samt svenska jordgubbar, och blir på så sätt lite av en fransk-svensk tolkning. Receptet kräver en del kärlek men är väl värt ansträngningen. Sébastien Boudet rekommenderar att enbart använda råvaror som är ekologiskt odlade och hantverksmässigt framställda.

Grönstedts och Sébastien Boudet sätter guldkant på 6 juni – med jubileumscognac och dekadenta bakverket Le Saint-National.

Du behöver:

Mördegsbotten:

225 g siktat ölandsvete
200 g smör, kallt och tärnat
160 g socker
2 ägg
10 g bakpulver
3 g havssalt

Annons

Chiboustkräm:

250 ml mjölk
1 vaniljstång, delad och urskrapad
3 ägg
75 g socker
20 g majsstärkelse
2 gelatinblad (blötlagda i kallt vatten)
250 ml grädde, vispad till mjuka toppar

Petits choux:

125 ml vatten
50 g smör
75 g vetemjöl
2 stora ägg
En nypa salt
En nypa socker

Cognacskräm:

100 ml mjölk
25 ml Grönstedts Le National 2024
2 äggulor
50 g socker
15 g majsstärkelse

Jordgubbspuré:

100 g frysta jordgubbar
25 g socker

Gör så här:

  1. Mördegsbotten: Blanda mjöl, bakpulver (siktat ihop) socker och salt i en skål. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en grynig sandig massa. Tillsätt ägg och socker och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen, täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut degen i en tårtring på ca 28–32 cm diameter. Grädda i förvärmd ugn på 180°C i ca 30 minuter tills gyllenbrun. Låt svalna.
  2. Chiboustkräm: Värm mjölken med vaniljstången i en kastrull. I en annan skål, vispa äggulor, socker och majsstärkelse. Ta bort vaniljstången från mjölken och häll långsamt över äggblandningen under vispning. Återvänd allt till kastrullen och värm under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen och tillsätt utkramade gelatinblad. Låt svalna och vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.
  3. Choux: Koka upp vatten, smör och salt. Ta bort från värmen och rör snabbt i mjölet. Återvänd till värmen och rör kraftigt tills degen släpper från kanterna. Ta bort och låt svalna något. Vispa i äggen ett i taget. Spritsa små bollar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200°C i 25 minuter. Låt svalna.
  4. Cognacskräm: Värm mjölken till nästan kokning. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Tillsätt den varma mjölken gradvis. Återvänd allt till kastrullen, tillsätt Grönstedts Le National 2024 och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Kyl ner snabbt.
  5. Jordgubbspuré: Mixa jordgubbar och socker med en stavmixer till en puré.
  6. Montering: Fyll de avsvalnade choux med cognacskräm. Bred över mördegsbotten med jordgubbspurén. Spritsa eller bred chiboustkrämen på mördegsbotten. Arrangera de fyllda choux-bollarna snyggt runt kanten på mördegsbotten. Karamellisera lite socker i en kastrull och doppa försiktigt toppen av varje choux i karamellen för en vacker och smakrik finish.
  7. Servering: Tårtan är bäst när den serveras samma dag som den är monterad för att behålla krispigheten i petits choux och mördegsbotten.

För att uppmärksamma Le Nationals 20-årsjubileum kommer Grönstedts och Sébastien Boudet att stå utanför Österlånggatan 45 i Gamla stan under nationaldagen mellan kl 14–16 och bjuda nationaldagsfirare på bakverket.

Recept: Sébastien Boudet Foto: Maja Johansson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons