Grönkålspaj med julskinka

Recept på grönkålspaj med julskinka

Columbus Leth
Låt två favoriter på julbordet mötas i en himmelskt god rätt – grönkålspaj med julskinka.
01 november, 2022
Sabrera champagne – så gör du
2:52

Efter reklamen: Sabrera champagne – så gör du

(2:52)

Slå på ljud

Grönkålspaj med julskinka

En hel julskinka går sällan åt. Köp färdigskivat som tillbehör istället.

Så gör du grönkålspaj med julskinka
Columbus Leth

8 portioner

Du behöver:

150 g smör
220 g (drygt 3 ½ dl) vetemjöl
1 tsk vinäger
1 äggula
150 g färsk spenat
75 g färsk grönkål
5 ägg
2 dl crème fraiche
75 g emmentalerost
Salt och peppar
500 g julskinka

Frittata med grönkål, getost och valnötter

Gör så här:

  1. Smula ner smöret i mjölet, tillsätt vinäger och äggula och samla ihop till en deg. Låt vila 30 minuter i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bord och klä en pajform (ca 25 cm i diameter) med degen och pricka den. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, ev med bakplåtspapper och bönor/ärter i.
  3. Skölj spenat och grönkål. Finhacka grönkålen och lägg tillsammans med spenaten i en kastrull med saltat vatten. Ge ett snabbt uppkok, häll upp i durkslag och låt rinna av ordentligt.
  4. Vispa ihop ägg och crème fraiche, blanda med spenat, grönkål och riven ost och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen längst ner i ugnen i 20 minuter, tills den är gyllene och genomgräddad. Servera med tunt skivad julskinka.

Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk