Grön soppa med gurka och avokado

Grön soppa med gurka och avokado.

Ett smart buffétrick är att servera en soppa som är god även kall. Här med gurka, avokado, hönsbuljong och crème fraiche. Med lyxig topping och knaprigt tillbehör blir det en succé.
14 maj, 2018

10 personer (buffé)

Du behöver:

3 gurkor

2 avokador

5 dl färdig, kall hönsbuljong

3–4 dl crème fraiche

1 msk vitvinsvinäger

1 citron, saften

salt

nymalen svartpeppar

Till servering:

5 skivor lantbröd

olivolja

75 g laxrom eller annan rom

10 kvistar slätbladig persilja eller körvel

Gör så här:

Skär gurkan i grova bitar. Skala och kärna ur avokadon, lägg fruktköttet och gurkbitarna i en mixer och kör till en jämn massa. Tillsätt buljong och crème fraiche tills du får den konsistens du önskar. Smaka av med vinäger, citronsaft, salt och peppar. Håll kallt fram till servering.

Skär brödet i avlånga bitar, ringla över olivolja och stek dem gyllene i ugn eller stekpanna. Strö över flingsalt. Fördela soppan i 10 små glas eller muggar. Lägg på en brödbit och toppa soppan med rom, örter och lite svartpeppar.

Grön soppa med gurka och avokado.

Grön soppa med gurka och avokado.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft