Grillade räkor med lime och koriandersalsa
17 jun, 2025
Låt räkorna marinera i minst 20 minuter och sedan grillar du dem en minut på varje sida. Servera med koriandersalsa, färsk lime och chili.
Annons
Grillade räkor med lime och koriandersalsa
Smakrik och välbalanserad förrätt med fokus på räkorna.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
16–20 jätteräkor utan skal
1–2 vitlök solo
½–¾ dl olivolja
Salt och nymald svartpeppar
Koriandersalsa:
1 schalottenlök
½ röd chilifrukt
½ dl färsk koriander
1 msk persilja
½–¾ dl rapsolja
1–1 ½ tsk pressad limesaft
½ tsk rödvinsvinäger
Salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Lägg jätteräkorna i en skål. Skala och skär vitlöken tunt.
- Ringla över olivolja. Tillsätt vitlöken, salta och peppra. Vänd runt och låt räkorna marinerai minst 20 minuter.
- Finhacka schalottenlök, chili, koriander och persilja. Lägg i en liten skål. Tillsätt rapsolja, limesaft, rödvinsvinäger, salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev mer salt för att skapa fin balans mellan syran och sältan. Låt stå i kylskåpet till servering.
- Sätt igång grillen. Grilla räkorna i ca 1 minut per sida tills de har fått fin färg.
- Lägg upp räkorna på ett ser-veringsfat. Ringla över koriandersalsan och strö över finskuren chili. Toppa med mycket koriander och limeklyftor, samt lite flingsalt.
Foto: Catarina König
Annons