Oxfiléspett med kornotto och grillade ärtskidor

Recept på oxfiléspett med kornotto och grillade ärtskidor

Columbus Leth
Grilla saftiga oxfiléspett och ät med krämiga korngryn och grillade ärtskidor. En lätt rätt med mycket smak!
25 maj, 2022
Såser och röror till grillat
1:11

Efter reklamen: Såser och röror till grillat

(1:11)

Slå på ljud

Oxfiléspett med kornotto och grillade ärtskidor

Krämiga korngryn passar perfekt till grillat!

Så gör du oxfiléspett med kornotto och grillade ärtskidor
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

600 g oxfilé
6 torkade enbär
6 stjälkar färsk rosmarin
3 msk olivolja
1 ekologisk citron
Salt och nymalen svartpeppar

Krämiga korngryn:

500 g ärter i sin skida
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja till stekning
300 g korngryn
1 dl vitt vin
7 dl ljus kycklingbuljong (tärning eller fond + vatten)
1 dl crème fraiche, 18%
1 dl vispgrädde
50 g färskriven parmesan
4 msk färsk körvel
Salt och nymalen svartpeppar

Garnering:

Färsk körvel

Gör så här:

  1. Tänd grillen. Skär köttet i tärningar, ca 1½x1½ cm. Krossa enbären i en mortel. Skölj och hacka rosmarinen fint. Skölj citronen och riv skalen fint. Blanda enbär, rosmarin, citronzest och olja i en skål, lägg ner köttet och låt marinera i 30 minuter.
  2. Trä upp köttet på 8 träspett (eller rosmarinstjälkar). Grilla i 2–3 minuter på varje sida på hög värme. Krydda med salt och peppar.
  3. Grilla ärterna i sina skidor i ett par minuter på varje sida. Sprita ärterna men spara 12 skidor till garnering. Skala och hacka lök och vitlök fint. Svetta löken i lite olja i en panna utan att den tar färg. Tillsätt korngrynen och låt steka med i 1 minut. Tillsätt vin och låt allt koka in.
  4. Tillsätt all fond och låt småkoka i 15 minuter. Tillsätt vatten om det kokar torrt.
  5. Rör ner ärter, crème fraiche och grädde i korngrynen. Låt försiktigt koka ett par minuter. Tillsätt riven parmesan och finhackad körvel, smaka av med salt och peppar.
  6. Servera krämiga korngryn i skålar eller djupa tallrikar. Lägg spett och tre ärtskidor i varje skål och strö körvel över.

Foto: Columbus Leth