Grillad teriyakibiff med sparris och sesam
03 okt, 2025
Satsa på lättlagad lyx nästa gång det vankas gäster och bjud på grillad teriyakibiff med sparris och sesam.
Annons
Grillad teriyakibiff med sparris och sesam
Smakrik teryiakisås gör du enkelt själv, men det går förstås att välja en färdig om du behöver en snabb genväg.
Annons
6 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
1 flankstek, ca 600 g
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 knippen grön sparris, ca 500 g
2 msk rostade sesamfrön
10 blad thaibasilika
Teriyakisås:
1 vitlöksklyfta
2 tsk färsk riven ingefära
2 dl vatten
75 g farinsocker
1 dl japansk soja
1 msk flytande honung
1 msk Maizena majsstärkelse
2 msk vatten
Gör så här:
- Teriyakisås: Skala och riv vitlöken fint. Skala och riv ingefäran fint. Koka upp vatten, vitlök, ingefära, farinsocker, soja och honung i en kastrull tills farinsockret har smält.
- Rör ner majsstärkelsen i 2 msk kallt vatten och rör ner den i såsen. Koka upp såsen tills den tjocknar. Späd med mer kallt vatten om det behövs. Låt svalna.
- Stek flanksteken i lite olja i en stor, het stekpanna i 5–7 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Krydda med salt och peppar och låt vila i 15 minuter innan servering.
- Skölj sparrisen, bryt av den nedre träiga delen och släng.Ånga sedan sparrisen i kokande, saltat vatten i ½ minut och häll av vattnet omedelbart.
- Skär flanksteken i tunna skivor tvärs över köttfibrerna. Lägg sparrisen och flanksteken på ett serveringsfat. Häll teriyakin över och strö över sesamfrön och thaibasilika.
Foto: Columbus Leth
Annons