Grillad sparris med fänkål och citronaioli
Kan det bli mer försommar än grillad sparris? Tveksamt.
4–6 bufféportioner
Du behöver:
2 knippen sparris
Flingsalt
1 stånd fänkål
Citronaioli:
2 äggulor
1 citron, rivet skal + 1 tsk saft
Ca 1 1/2 dl rapsolja
Salt och nymalen svartpeppar
Rödlöksvinägrett:
1/2 rödlök, finhackad
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk flytande honung
3 msk olivolja
1 tsk finhackade örter, t ex rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar

Sparris med heta chiliräkor och limedressing – så gör du
Gör så här:
- Citronaioli: Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt rivet skal av citron och 1 tsk saft av citronen. Tillsätt rapsoljan droppvis medan du vispar kraftigt med en elvisp eller ballongvisp. Fortsätt tillsätta oljan i en tunn stråle tills du har en tjock majonnäs. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Rödlöksvinägrett: Skala rödlöken och hacka den fint. Lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser och rör samman. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Hyvla fänkålen tunt på en mandolin eller med en vass osthyvel. Lägg den en stund i isvatten så att den blir extra krispig. Lyft upp och låt rinna av på en bit hushållspapper eller en ren kökshandduk.
- Pensla eller rulla sparrisen i rapsolja, grilla den runt om tills den fått färg. Strö över lite flingsalt. Lägg sparrisen på ett serveringsfat och toppa med hyvlad fänkål och rödlöksvinägrett. Servera tillsammans med citronaiolin.
Foto: Lisa Björner