Så lyckas du med laxen på grillen

Grillad lax med sallad och citron.

Våga lägga lax på grillen i sommar! Norges sjömatråd tipsar här om fyra enkla knep för att få fisken att bli helt perfekt.
10 juli, 2017

En undersökning utförd av TNS Sifo visar att 7 av 10 svenskar tycker att lax är ett bra middagsalternativ som alla i familjen gillar. Samtidigt tycker många att det är svårt att grilla fisk: den är känslig för värme och fastnar lätt, vilket gör att den sedan ramlar isär. För att hur enkelt det är att grilla lax har Norges sjömatråd tagit fram fyra enkla knep för hur du lyckats med laxen på grillen i sommar.

1. Skinnsidan ner

När du kan – behåll alltid skinnet på laxfilén när du ska grilla. Strö på rikligt med salt och andra kryddor och låt vila i 20 minuter. Grilla den först på ovansidan så att den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan ner i ca 10 minuter med lock, eller tills innertemperaturen är 50-55°C.

2. Citronbädden

Gör en bädd av citronskivor på grillen. Lägg på en bit lax utan skinn. Grilla laxen 5–6 minuter på varje sida.

3. Gräddtricket

Vänd bitar av lax utan skinn i grädde. Se till att bitarna täcks helt. Låt det mesta av grädden rinna av, och lägg på het grill. Grilla 2–3 minuter på varje sida. Grädden gör att laxen inte fastnar.

4. Laxknuten (bilden nedan)

Ta två lika stora laxbitar och se till att skinnet sitter kvar. Krydda efter egen smak. Bind ihop dessa med skinnet utåt. När den ena laxbiten fått färg halvvägs upp är det dags att vända på den. Eftersom skinnsidan skyddar mot glöden kan grillen vara ordentligt varm.

Läs också:

Därför ska du inte grilla lax i aluminiumfolie

Här hittar du alla våra recept på lax >>

Bind ihop två lika stora laxbitar.