6 olika och goda sätt att grilla lax

Grillad lax

Grillad lax är helt klart en sommarfavorit! Det bästa är att den kan grillas på flera olika sätt. Vi har listat 6 olika varianter att inspireras av.
18 juni, 2021
1:11

Efter reklamen: Såser och röror till grillat

(1:11)

Allt fler väljer bort den klassiska köttbiten från grillen och föredrar istället att grilla en mer lätt och smakrik lax. Fisken är tacksam att grilla, det går fort, det är enkelt och det går att addera så många olika smakkombinationer. Behöver du inspiration? Vi har listat 6 olika sätt att grilla lax. Vilken blir din favorit i sommar?

Temperaturer och andra bra saker att veta

Oavsett hur laxen ska grillas så är det bra att börja grilla den på hög värme för att sedan flytta över den till en mindre indirekt värme på gallret.

Så här länge bör laxen grillas:

  • Tunna laxskivor: 1-2 minuter per sida
  • Tjocka laxfiléer eller laxkotletter: 4-5 minuter per sida
  • Hel lax: 30-40 minuter på indirekt värme
  • Innertemperaturen ska nå cirka 50-56 °C.

Ett annat smart tips är att alltid behålla laxskinnet på. Strö över mycket salt och andra önskade kryddor och låt laxen stå och dra i cirka 20 minuter innan grillning. Grilla först laxen på ovansidan så att den får en fin yta. Vänd sedan laxen och grilla den klar med skinnsidan nedåt.

Blev det lax över efter grillmiddagen? Om temperaturen är låg i kylskåpet, cirka 4 grader håller den tillagade laxen i flera dagar, ibland uppåt en vecka.

1. Laxknyte i folie

Genom att grilla laxen i folie med olika färska kryddor kan du skapa en sann smaksensation. Tips på olika smaker att addera i laxknyten är: dill, persilja, basilika, mynta, kapris, chili, ingefära och honung. Det är även gott att addera potatis eller sparris i knytena och glöm inte att använda mycket smör! Här är ett recept på ett riktigt smakrikt laxknyte.

4 portioner

Du behöver:

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 4 dubbla folieark
  • 2 msk smör
  • 4 msk hackade örter som dill, persilja, gräslök eller körvel
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Lägg ut foliearken. Lägg laxen på foliearken och krydda med salt och peppar. Lägg ½ msk smör på varje laxbit och strössla över örterna. Förslut foliepaketet väl och placera det på grillen. Laxen är färdig vid cirka 54 grader och det tar cirka 10-12 minuter.

2. Helgrillad lax

Att grilla en hel laxsida kan verka krånglig, men vi lovar att det är enklare än du tror! Och det finns så många olika örttäcken att addera. Det bästa är om fiskens ryggben tagits bort men skinnet är kvar. Salta upp fisken en halvtimme innan den ska grillas. I det här receptet adderas ett örttäcke med både kryddor och nötter.

6 portioner

Du behöver:

  • 1 laxsida, ca 1 kg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • Till örttäcket:
  • 75 g smör
  • 2 msk hackad dill
  • 1 dl hackad basilika
  • 3 kvistar timjan
  • ½ dl hackad persilja
  • ½ dl hasselnötter
  • 3 skivor formfranska
  • ½ citron, rivet skal
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:

Smält smöret till örttäcket i en kastrull. Mixa örter, nötter och bröd i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt sedan citronskal och smöret och mixa ytterligare. Salta och peppra. Lägg laxen med skinnsidan nedåt. Salta, peppra och addera sedan örttäcket på laxen. Svep in laxen i folie och sätt in en termometer. När det är dags att lägga den på grillen ska köttsidan grillas först, vänd sedan och grilla skinnsidan lika länge. Flytta sedan laxen till den indirekta värmen och låt den lagas klart, gärna under lock. Grilla tills innertemperaturen når 56°C.

3. Pulled lax

Sugen på en smakrik lax som serveras på ett annorlunda sätt? Då ska du testa denna!

6 portioner

Du behöver:

  • Laxfilé ca 900 g
  • 1 kruka koriander
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl ljus soya
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk brunt farinsocker
  • 3 msk flytande honung
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk sesamolja
  • 1 pressad lime

Till garnering:

  • Sesamfrön
  • Koriander

Gör så här:

Finhacka koriandern och vitlöken. Blanda samman alla ingredienser i en bunke till en marinad. Lägg laxfilén i en fryspåse (gärna dubbla för att minimera läckage) och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och lägg den i kylen minst 6 timmar.

Ta sedan ut laxen ur påsen och placera laxen på grillen med skinnet uppåt tills köttsidan fått en fin färg. Vänd sedan på laxen och grilla på skinnsidan under lock. Beroende på laxens tjocklek tar det ca 10-20 min, håll koll på temperaturen som ska upp till minst 51 grader. När laxen är klar flyttar du över den till ett fat och drar isär köttet med två gafflar. Strö över rostade sesamfrön och korianderblad.

4. Citronbädd

Enklare kan det inte bli att addera en somrig smak till grillningen. Skär citronskivor och placera dem likt en bädd på grillen. Placera en bit lax utan skinn ovanpå bädden och grilla cirka 5-6 minuter på varje sida. Laxen får då en syrlig och somrig smak.

5. Grillade laxspett

Att grilla spett är aldrig fel. Ett grillspett kan enkelt varieras och olika grönsaker kan adderas. Den här varianten är riktigt somrig och god med vitlök och dijon.

4 portioner

Du behöver:

  • 600 g färsk lax
  • 2 citroner
  • 2 msk olivolja
  • ½ msk dijonsenap
  • 2 msk kruspersilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 8 st grillspett

Gör så här:

Pressa vitlöken i en skål, finhacka persiljan och tillsätt övriga ingredienser. Rör om till en smidig marinad. Om du använder dig av grillspett i trä måste dessa blötläggas innan tillagning. Skär laxen i kuber om 2,5 x 2,5 cm. Skär tunna skivor av citronen och spara en halva till marinaden. Trä på lax och citronskivor om vartannat, använd två grillspett till varje spett för att få laxen att sitta kvar bättre. Placera spetten i en form och pensla på marinaden. Grilla spetten cirka 4 minuter på varje sida.

6. Grilla på cederträ

Att grilla laxen på cederträ ger fisken en subtil röksmak som inte tar över för mycket. I det här receptet serveras laxen med en frisk yoghurtsås som mildrar och rundar av den rökiga smaken.

4 portioner

Du behöver:

  • Grillplanka i cederträ
  • 1 laxsida ca 1 kg
  • 1 stort knippe dill
  • 1 ekologisk citron
  • 1 msk olivolja
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar

Yoghurtsås:

  • 1 liten gurka
  • 1 knippe mynta eller dill
  • 300 g grekisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • 2 nypor svartpeppar eller cayennepeppar

Gör så här:

Blötlägg cederträet i minst 1 timme. Skär gurkan i mindre bitar och hacka dillen. Blanda samman med yoghurt, olivolja, salt och peppar och låt stå i kylen fram till servering. Rensa bort eventuella ben i laxen. Hacka dillen och riv citronskalet fint. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på den blötlagda cederplankan. Skåra laxköttet här och där med en vass kniv. Krydda med salt och peppar. Strö dill och citronzest över laxen och pensla på olivolja. Täck laxen med aluminiumfolie och placera plankan med laxen på grillen eller direkt på kolen. Tillaga i cirka 10-15 minuter beroende på laxens tjocklek. Innan servering strö över lite salt och peppar och servera ihop med den kalla yoghurtsåsen.

Inspiration från: ica.se, arla.se, köket.se

Foto: TT

Missa inte

Godaste såserna till grillmaten

Vilken blir din favorit?

Här är vinerna som passar bäst till grillmaten

Skål för grillkvällar!

Tillbehör som passar perfekt till grillat– enkelt och gott

Vad grillar du i sommar?