Gravad lax med asiatisk touch
En klassiker på julbordet, men med fräsch, uppdaterad smak.
4 portioner
Du behöver:
400 g laxfilé
1 msk soja
1 msk grovt havssalt
2 tsk socker
1 tsk hela vitpepparkorn
Inlagd ingefära (gari)
Till servering:
Sesamfrön
Hackad salladslök
Soja
Wasabi

Citrongravad lax med blodapelsin och fänkål
Gör så här:
- Ta bort ev ben från laxfilén och torka av med hushållspapper. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på bakplåtspapper.
- Ringla soja över laxen. Tillsätt salt, socker, krossad vitpeppar och ingefära. Slå in fisken i bakplåtspapper och lägg paketet i en plastpåse. Lägg i kylen med skinnsidan nedåt i 1–2 dagar.
- Servering: Skrapa bort kryddorna från fisken med en kniv. Skär filén i tunna skivor och strö sesamfrön och salladslök över. Servera med soja och wasabi.
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk