Gravad lax med asiatisk touch

Recept på gravad lax med asiatisk touch

FABIAN BJORK
Gravad lax är ju ett måste på julbordet så varför inte testa en ny, fräsch variant med asiatisk touch?
01 november, 2022
Middag hos Wood: Sotad broccoli med färskost
1:43

Efter reklamen: Middag hos Wood: Sotad broccoli med färskost

(1:43)

Slå på ljud

Gravad lax med asiatisk touch

En klassiker på julbordet, men med fräsch, uppdaterad smak.

Så gör du gravad lax med asiatisk touch
FABIAN BJORK

4 portioner

Du behöver:

400 g laxfilé
1 msk soja
1 msk grovt havssalt
2 tsk socker
1 tsk hela vitpepparkorn
Inlagd ingefära (gari)

Till servering:

Sesamfrön
Hackad salladslök
Soja
Wasabi

Citrongravad lax med blodapelsin och fänkål

Gör så här:

  1. Ta bort ev ben från laxfilén och torka av med hushållspapper. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på bakplåtspapper.
  2. Ringla soja över laxen. Tillsätt salt, socker, krossad vitpeppar och ingefära. Slå in fisken i bakplåtspapper och lägg paketet i en plastpåse. Lägg i kylen med skinnsidan nedåt i 1–2 dagar.
  3. Servering: Skrapa bort kryddorna från fisken med en kniv. Skär filén i tunna skivor och strö sesamfrön och salladslök över. Servera med soja och wasabi.

Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk