Grahamsgalette med ost och skinka
Det är alltid läge för paj! Det bästa är att den är lika god dagen efter också.
4 portioner
Du behöver:
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 krm salt
140 g kallt smör
2 dl crème fraiche
Blandad grönsallad
Fyllning:
2 gula lökar
2 purjolökar
2 vitlöksklyftor
Olivolja, till stekning
Salt och peppar
6 stjälkar färsk timjan
4 ägg
2 dl crème fraiche
150 g strimlad rökt skinka
75 g riven mozzarellaost
Gör så här:
- Blanda båda mjölsorterna med salt. Hacka ner smör och samla ihop degen med crème fraiche. Dela i fyra delar, rulla till bollar och ställ i kyl i30 minuter. Kavla ut på bakplåtspapper och pressa upp kanterna något.
- Sätt ugnen på 175°. Stek hackad lök och purjolök med pressad vitlök på låg värme i olja tills de mjuknar men inte får färg. Krydda med salt, peppar och 3 repade timjanstjälkar. Vispa ägg och crème fraiche. Vänd ner skinkan och lökblandningen däri. Fördela fyllningen på pajbottnarna, strö över riven ost och grädda galetterna i 15–20 minuter tills äggmassan har stannat. Servera med resterande timjan och sallad.
Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft