Trikolor glasstårta på browniebotten

Recept på trikolor glasstårta på browniebotten

Vaniljglass, jordgubbglass och brownie... Allt i en och samma glasstårta. Vad mer kan man önska sig egentligen?
05 februari, 2021

Trikolor glasstårta på browniebotten

Parfait som smälter ovanpå en seg chokladbrownie, utsökt!

Så gör du trikolor glasstårta på browniebotten

8 portioner

Du behöver:

150 g mörk choklad
75 g smör
3 ägg
1 dl (150 g) strösocker
¼ tsk salt

Vaniljparfait:

1 vaniljstång
2 äggulor
½ dl (50 g) strösocker
1 knivsudd salt
1 ½ dl vispgrädde

Jordgubbsparfait:

200 g jordgubbar(ev tinade frysta)
¾ dl (75 g) strösocker
2 msk citronsaft
½ vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
1 knivsudd salt
2 ½ dl vispgrädde

Till servering:

200 g jordgubbar
1 tsk guldströssel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Hacka chokladen grovt. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt chokladen och rör runt tills chokladen smält.
  2. Vispa ägg och socker. Vänd ner chokladen i äggmassan med en slickepott tills smeten är jämn. Tillsätt salt.
  3. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna helt. Ta från formen och rengör formen. Lägg nytt bakplåtspapper i botten och plastfolie längs kanterna. Lägg tillbaka brownien i formen.
  4. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och luftigt med elvisp. Tillsätt salt. Vispa upp grädden och vänd försiktigt ner i äggmassan. Fördela parfaiten över browniebottnen. Jämna till ytan och ställ in i frysen i 2 timmar.
  5. Koka jordgubbar, socker och citronsaft i en kastrull i 5–7 minuter. Mixa kompotten med en stavmixer och sila genom en fin sil. Låt purén svalna helt.
  6. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, äggulor, 2 msk socker och salt fluffigt med elvisp. Rör ner jordgubbspurén. Vispa upp grädden och vänd försiktigt ner i purén.
  7. Fördela jordgubbsparfaiten ovanpå vaniljen i formen. Låt stå i frysen i minst 6 timmar. Ta ut glasstårtan från frysen 10 minuter före servering. Garnera med jordgubbar och guldströssel.

Recept: Camilla Biesbjerg Foto: Stine Christiansen, Columbus Leth, Betina Hastoft

LÄS MER:

Champagneglass med färska jordgubbar