Trikolor glasstårta på browniebotten

Recept på trikolor glasstårta på browniebotten

Vaniljglass, jordgubbglass och brownie... Allt i en och samma glasstårta. Vad mer kan man önska sig egentligen?
05 februari, 2021

Trikolor glasstårta på browniebotten

Parfait som smälter ovanpå en seg chokladbrownie, utsökt!

8 portioner

Du behöver:

150 g mörk choklad
75 g smör
3 ägg
1 dl (150 g) strösocker
¼ tsk salt

Vaniljparfait:

1 vaniljstång
2 äggulor
½ dl (50 g) strösocker
1 knivsudd salt
1 ½ dl vispgrädde

Jordgubbsparfait:

200 g jordgubbar(ev tinade frysta)
¾ dl (75 g) strösocker
2 msk citronsaft
½ vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
1 knivsudd salt
2 ½ dl vispgrädde

Till servering:

200 g jordgubbar
1 tsk guldströssel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Hacka chokladen grovt. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt chokladen och rör runt tills chokladen smält.
  2. Vispa ägg och socker. Vänd ner chokladen i äggmassan med en slickepott tills smeten är jämn. Tillsätt salt.
  3. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna helt. Ta från formen och rengör formen. Lägg nytt bakplåtspapper i botten och plastfolie längs kanterna. Lägg tillbaka brownien i formen.
  4. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och luftigt med elvisp. Tillsätt salt. Vispa upp grädden och vänd försiktigt ner i äggmassan. Fördela parfaiten över browniebottnen. Jämna till ytan och ställ in i frysen i 2 timmar.
  5. Koka jordgubbar, socker och citronsaft i en kastrull i 5–7 minuter. Mixa kompotten med en stavmixer och sila genom en fin sil. Låt purén svalna helt.
  6. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, äggulor, 2 msk socker och salt fluffigt med elvisp. Rör ner jordgubbspurén. Vispa upp grädden och vänd försiktigt ner i purén.
  7. Fördela jordgubbsparfaiten ovanpå vaniljen i formen. Låt stå i frysen i minst 6 timmar. Ta ut glasstårtan från frysen 10 minuter före servering. Garnera med jordgubbar och guldströssel.

Recept: Camilla Biesbjerg Foto: Stine Christiansen, Columbus Leth, Betina Hastoft

LÄS MER:

Champagneglass med färska jordgubbar