Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Glasspinnar med ­jordgubbar och kaksmul

07 jun, 2025
AvLinn Grubbström
Recept på glasspinnar med jordgubbar och kaksmul
Peter Kam
Sommarens godaste glasspinnar gör du själv – och de innehåller både jordgubbar och kaksmul!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du alkoholfri Virgin Pina ColadaBrand logo
Så gör du alkoholfri Virgin Pina Colada

Glasspinnar med ­jordgubbar och kaksmul

Ljuvligt goda och svalkande glasspinnar till sommarens varma dagar.

Glasspinnar med jordgubbar och kaksmul
Peter Kam
Annons

6 stycken

45 minuter + tid i ugn och frys

Du behöver:

30 g (0,3 dl) strösocker
60 g (1 dl) vetemjöl
15 g (¼ dl) ölandsvetemjöl
¼ tsk bakpulver
1 nypa salt
45 g kallt smör
½ ägg

Glass:

½ vaniljstång
40 g (ca ½ dl) strösocker
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 citron

Tillbehör:

200 g jordgubbar

Steg 1

Steg 1 – Börja med småkakorna
Peter Kam

Kakor: Sätt ugnen på 175°. Häll socker, de två mjölsorterna, bakpulver och salt i en matberedare. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Mixa till smulor. Lägg smulorna i en skål och blanda med det halva ägget tills degen går ihop. Tillsätt ev mer vetemjöl om degen är för kladdig.

Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Steg 2

Steg 2 – Rulla degen till längder på en mjölad arbetsbänk
Peter Kam

Rulla degen till längder på en mjölad arbetsbänk och skär dem i 1 cm tjocka bitar. Forma varje bit till en liten boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite med ett finger. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Annons

Steg 3

Steg 3 – Börja med glassen.
Peter Kam

Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda fröna med lite socker. Vispa vaniljsockret, äggulor och resten av sockret fluffigt i en skål med elvisp. Vispa grädden luftig i en annan skål med elvisp. Häll i grädden och mjölken i äggvispet och vänd försiktigt ihop med en slickepott.

Steg 4

Steg 4 – Tillsätt citron i smeten
Peter Kam

Skölj och riv citronen fint, pressa saften och riv skalet. Tillsätt det till smeten.

Annons

Steg 5

Steg 5 – Krossa kakorna och mosa jordgubbarna till en grov puré
Peter Kam

Krossa de svalnade kakorna grovt. Skölj och ta bort blasten på jordgubbarna. Mosa till en grov puré med en gaffel i en skål.

Steg 6

Steg 6 – Fyll formarna med jordgubbar, kaksmul och smet. Frys i minst 12 timmar.
Peter Kam

Lägg lite smulade kakor och jordgubbar i glassformar och fyll på med glassmeten. Lägg till lite mer jordgubbar, kaksmul och smet tills formarna är helt fyllda. Stick i glasspinnar och låt formarna ligga i frysen i minst 12 timmar.

Annons

Tips! Om du inte har glassformar kan du frysa glassen i en form. Rör om då och då för att undvika iskristaller.

Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskostBrand logo
Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskost

Foto: Peter Kam

Annons