Gits saftiga morotskaka

Denna saftiga och mycket goda morotskaka finns det otaliga varianter av. Dekorera gärna med strimlade morötter och ringblomsblad som inte bara är ätliga utan också härligt kryddsmakande.
02 juni, 2010
Gits saftiga morotskaka.

Gits saftiga morotskaka.

1 stor kaka

Tips! Vill du förbereda kan kakan bakas i förväg och frysas utan glasyr.

Du behöver:

2 ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 msk kanel

1/2 msk vaniljsocker

2–3 medelstora morötter (rivna)

1 dl solrosolja

Glasyr:

150 g smör (smält)

150 g philadelphiaost

2 1/2 dl florsocker

1 1/2 tsk vaniljsocker

några droppar färskpressad citronsaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en rund form, ca 1 1/2 liter. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt de rivna morötterna och oljan, lite i sänder. Blanda ordentligt. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i minst 30–35 minuter, kontrollera med en sticka att den är klar. Stjälp upp den när den svalnat något, och låt den kallna helt.

Rör ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred ut glasyren över kakan. Ställ kallt en stund så att toppingen stelnar något.