GI-pizza med lufttorkad skinka

Degen är gjord på fiberhusk som finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer eller i livsmedelsbutiker. Om det blir tomatsås över, spara och använd till någon annan rätt.
24 februari, 2014
0096_EMV1104.pdf

GI-pizza med lufttorkad skinka.

Receptet är beräknat till 1 stor pizza

Tomatsås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 burk krossade tomater (400 gram)

1 msk ajvar relish

1 tsk torkad basilika

salt och svartpeppar

Pizzadeg:

2 ägg

1 krm salt

4 msk olivolja

1 dl grädde eller vatten

3 msk fiberhusk (pulvriserat psylliumfröskal)

Fyllning:

150 g mozzarellaost

2 tsk torkad basilika eller oregano

25 g färsk rucolasallad

3 skivor lufttorkad skinka (t ex parmaskinka)

1–2 tomater

1 msk pinjenötter

några färska basilikablad

Gör så här:

Gör först tomatsåsen: Skala och hacka lök och vitlök fi nt. Hetta upp i en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Tillsätt krossade tomater, ajvar relish och basilika. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Sätt ugnen på 200°. Knäck äggen i en skål. Vispa dem med salt, olja och grädde. Tillsätt fi berhusk och låt svälla i några minuter. Späd med mer vätska om det behövs. Bred ut degen på en bakpappersklädd plåt. Bred tomatsås över och toppa med riven mozzarella och torkad basilika. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut pizzan och toppa med rucola, skinka, skivade tomater, pinjenötter och färska basilikablad.

Av: Ulrika Davidsson