Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Ge nytt liv till snapsen på julbordet – blanda den i en drink

10 dec, 2020 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Sugen på att testa något nytt till julbordet eller på att unna dig en festlig, julig drink hemma? Här bjuder årets bartender på tre innovativa och garanterat välsmakande korsningar mellan drink och snaps.
Annons
Gör det själv: Julshots med smak av polkagrisBrand logo
Gör det själv: Julshots med smak av polkagris

Bakom snapsdrinkarna står bartendern Hampus Thunholm, som för andra året i rad nyss utnämndes till Årets Bartender i Bartenders’ Choice Awards – barbranschens största utmärkelse i Norden.

Holiday Negroni bjuder på klassiska julkryddor som stjärnanis, kanel och nejlika, Mulled Åhus Apple baseras på varm äppelmust och kryddsmör(!), och Carrot & Ginger är en uppfriskande drink med morot och ingefära.

Hur gott? Så här gör du:

Holiday Negroni

Ingredienser:

30 ml Åhus “spiced” Akvavit (500 ml som fått stå och dra med en stjärnanis, två kanelstänger, 15 nejlikor och en halv muskotnöt i tre till fem dagar beroende på önskad intensitet).

20 ml röd söt vermouth

20 ml italiensk bitter aperitivo

Vid servering:

Allt hälls i ett rocksglas på kub-is och garneras med en nejlika-dekorerad apelsinskiva.

Mulled Åhus Apple

Ingredienser:

500 ml äppelmust av god kvalitet

1 kanelstång

2 nejlikor

Ett par citronzestar

Annons

Ett par apelsinzestar

Låt dra cirka en halv dag i en burk med försegling i svalt utrymme.

Kryddsmör:

Mal lika delar av lite kryddpeppar, kanel & nejlika.

Vispa ner kryddblandning efter smak med ett par skedar smör, tillsätt några droppar ättika.

Vid servering:

Tillsätt 4 cl Åhus Akvavit i ett värmetåligt glas tillsammans med 10-12 cl must som du låtit sjuda. Servera med en sked kryddsmör vid sidan om som rörs i efter smak.

Carrot & Ginger

Morotsmix:

500 ml färsk morotsjuice

50 ml färsk ingefärsjuice

75 gram strösocker

3 gram citronsyra

Vispa om tills allt är upplöst, förvara kallt.

Vid servering:

Skaka 40 ml Åhus Akvavit med 50 ml morotsmix. Sila upp i ett highball- eller collinsglas med en kub is och toppa med sodavatten. Garnera med kanderad ingefära.

Hampus Thunholm är i övrigt mest känd för att ha varit med och drivit stjärnkrogen Fäviken och cocktailbaren Svartklubben i Åre. Numera är han kreativt ansvarig på barerna Berns, Tiao, L’avventura och Spesso i Stockholm.

Foto: Åhus Akvavit

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons