Frösur

Ett perfekt och nyttigt surdegsbröd med otroligt god smak. Perfekt till frukost!
05 februari, 2015
Frösur.

Frösur.

(3 st)

Du behöver:

150 g grovt rågmjöl (ca 2 1⁄2 dl)

300 g blandade frön (ca 2 dl)

1 200 g vetemjöl special (ca 20 dl)

150 g fint rågmjöl (ca 2 1⁄2 dl)

1 000 g vatten (1 liter)

175 g rågsurdeg (ca 1 3⁄4 dl)

125 g vetesurdeg (ca 1 1⁄4 dl)

50 g honung (ca 1/3 dl)

30 g salt (ca 1 1⁄2 msk)

200 g vatten (ca 2 dl)

Gör så här:

Bred ut det grova rågmjölet på en plåt och rosta det gyllenbrunt i 200° i 15–20 minuter, rör om lite då och då och kolla noga så att det inte blir bränt. Rosta sedan fröna utbredda på en plåt i cirka 5 minuter. Ställ åt sidan.

Blanda ihop alla mjölsorter med 1 liter vatten, båda surdegarna samt honungen och arbeta ihop i degblandaren i 5 minuter på låg hastighet och 3 minuter på hög hastighet. Tillsätt salt och kör ytterligare 3–4 minuter. Tillsätt sedan 200 g vatten lite i taget, och till sist de rostade fröna och arbeta ihop till en jämn deg. Lägg degen i oljad back och låt jäsa i cirka 3 timmar.

Stöt ihop degen två gånger under tiden. Forma sedan degen till 3 bröd som läggs på plåt. Täck över och jäs i kyl över natten eller ett par timmar i rumstemperatur. Värm ugnen till 250°, sätt in bröden och spraya gärna in lite vatten. Stäng ugnsluckan genast och sänk till 230°. Grädda bröden i 25 minuter.