Friterade ostron med citronmajonnäs
09 okt, 2025
De friterade ostronen blir härligt krispiga och gör sig otroligt väl med den syrliga citronmajonnäsen.
Annons
Friterade ostron med citronmajonnäs
Krispiga ostron med syrlig majonnäs.
Annons
6 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
Citronmajonnäs:
1 äggula, rumsvarm
2 msk pressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
Salt
2 dl neutral olja, t ex solrosolja
Friterade ostron:
2 dl vetemjöl
3 ägg
3 dl panko
Neutral olja till fritering
12 ostron
Servering:
1 handfull körvel
1 citron i klyftor
Gör så här:
- Citronmajonnäs: Vispa ihop äggulan med citronsaft- och skal, senap, vinäger och salt. Tillsätt oljan långsamt i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock majonnäs. Smaka ev av med extra salt och syra.
- Friterade ostron: Häll upp mjöl, ägg och panko i varsin djup tallrik. Vispa upp äggen lätt med en gaffel. Öppna ostronen, ta försiktigt ut dem och vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Hetta upp rikligt med olja i en kastrull. Fritera ostronen i omgångar i 1–2 minuter per ostron. Låt rinna av på galler.
- Servering: Torka av ostronskalen och fyll dem med lite citronmajonnäs. Lägg ett friterat ostron i varje skal, garnera med körvel och servera med citronklyftor.
Foto: Jonny Lindh
Annons