Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter

Friterade ostron med citronmajonnäs

09 okt, 2025
Recept på friterade ostron med citronmajonnäs
De friterade ostronen blir härligt krispiga och gör sig otroligt väl med den syrliga citronmajonnäsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkorBrand logo
Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Friterade ostron med citronmajonnäs

Krispiga ostron med syrlig majonnäs.

Friterade ostron med citronmajonnäs
Columbus Leth
Annons

6 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

Citronmajonnäs:

1 äggula, rumsvarm
2 msk pressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
Salt
2 dl neutral olja, t ex solrosolja

Friterade ostron:

2 dl vetemjöl
3 ägg
3 dl panko
Neutral olja till fritering
12 ostron

Servering:

1 handfull körvel
1 citron i klyftor

Gör så här:

  1. Citronmajonnäs: Vispa ihop äggulan med citronsaft- och skal, senap, vinäger och salt. Tillsätt oljan långsamt i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock majonnäs. Smaka ev av med extra salt och syra.
  2. Friterade ostron: Häll upp mjöl, ägg och panko i varsin djup tallrik. Vispa upp äggen lätt med en gaffel. Öppna ostronen, ta försiktigt ut dem och vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Hetta upp rikligt med olja i en kastrull. Fritera ostronen i omgångar i 1–2 minuter per ostron. Låt rinna av på galler.
  3. Servering: Torka av ostronskalen och fyll dem med lite citronmajonnäs. Lägg ett friterat ostron i varje skal, garnera med körvel och servera med citronklyftor.
Mer för mindre: Rustik fiskgratängBrand logo
Mer för mindre: Rustik fiskgratäng

Foto: Jonny Lindh

Annons