Frida Lunds bästa rosétips inför våren

Frida Lund tipsar om vårens roséviner

Matkreatören och ELLE-bloggaren Frida Lund har ett stort intresse för vin och 2022 släppte hon boken Vin från A till Ö som hon beskriver som den mest opretentiösa guiden till vinets värld man kan tänka sig. Vi har intervjuat vininspiratören för att ta del av hennes vinskola och vad för rosé vi borde skåla in våren med!
27 mars, 2023
Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren
3:06

Efter reklamen: Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren

(3:06)

Slå på ljud

Frida Lunds vinintresse började med att hon testade olika viner från tillfälliga sortimentet. Men intresset tog fart efter att hon testade ett specifikt vin, nämligen Acusp, ett Pinot från Spanien. I sin blogg delar hon med sig av goda recept, livet som tvåbarnsmamma men också sin kunskap av olika viner med tips på vinbarer, vinglas och ja – allt som har med vin att göra.

2020 släppte Frida sitt första egna vin som lanserats som pet-nat och det är hon som står bakom Facebookgruppen “Vinhaggorna” där kvinnor från hela landet delar med sig av vintips.

– När jag startade den hade jag noll aning om vad det skulle bli. Jag ville ha en grupp där vi kunde nörda ner oss bara, skriver Frida på sin blogg.

Nu har gruppen över 28 000 medlemmar och tillsammans med dryckeshandeln Pompette har hon tagit fram flera vinserier med inspiration från gruppen Vinhaggorna.

Frida Lund

Frida Lund.

Foto: Mira Wickman

Här är vårens bästa roséviner – Frida Lund tipsar

Nu är det snart vår och vi längtar efter att korka upp ett glas rosévin, har du några favoriter du kan rekommendera?

– Susucaru Rosato är det allra bästa – ett lite mörkare rosévin som passar perfekt till grillningen eller häng på en varm bänk i solen. Frank Cornelissen som gör viner på Sicilien har verkligen en säregen och fin stil att skapa vin. Den klassiska ljusa rosén från Provence är inte att förglömma heller, det smakar piggt, smultron och syrligt. Det finns massor goda i prisklassen 150 kronor.

Det bästa rosévinet för våren 2023:

Rosévinet Susucaru Rosato

Susucaru Rossato.

Susucaru Rossato 2021, Italien, Sicilien, Terre Siciliane, 332 kr.

Om Frida blir bortbjuden är rosévinet Susucaru ett givet val att ge bort i present.

– Neleman Nucli Rosé från Spanien är gott också, perfekt till en fräsch sallad med fetaost och melon.

Rosévin att njuta av i vårsolen:

Rosevin Neleman Nucli rosé

Neleman Nucli Rosé.

Neleman Nucli Rosé 2021, La mancha Kastilien-La Mancha Spanien, 119 kr.

Har du något gott recept att dela med dig av från bloggen som passar bra ihop med ett glas rosé nu på våren?

– Mitt recept på fiskkakor med syrlig, het dressing och nudlar. Den är så otrolig ren i sina smaker, krispig av lime och koriander och samtidigt het av chili.

FRIDA LUNDS RECEPT SOM PASSAR IHOP MED ROSÉVIN:

Frida Lunds recept på fiskkakor med nudlar.

Klicka på bilden för att komma till receptet.

Om man vill lyxa till det med roséchampagne, vilken skulle du välja då?

– Leclerc Briant rosé Champagne är otrolig. Den är mineralig med smak av bröd, citron och smultron.

LYXIG ROSÉCHAMPAGNE:

Leclerc Briant rosé Champagne

Leclerc Briant rosé Champagne.

Leclerc Briant rosé Champagne, Frankrike, 439 kr.

Något som blivit trendigt de senaste åren är vin på burk och utbudet bara växer mer och mer. Frida ser positivt på den växande trenden, både för miljön och enkelheten.

– Det är inte samma sak som flaska, men absolut perfekt till picknick eller när man måste ta med sig en liten. Adega de Moncao är supergott på burk.

Vårens trendiga rosévin på burk:

Adega de Moncao vin på burk, frida lund tipsar

Adega de Moncao.

Adega de Monaco, Portugal, 39 kr.

Snart är det påsk – vad dricker du för vin till påskmaten?

– Jag är väldigt inne på druvsorten Syrah just nu och ska man grilla påsklamm är det perfekt!

Frida har skrivit ett blogginlägg hur man blir proffs på att grilla, perfekt till årets första grillning i påsk. Ta del av inlägget och läs det här!

Frida Lund med sin bok

Frida Lund med sin senaste bok "Den bästa veckan: recept från tidig morgon till sen kväll."

Därför är vissa roséviner mörka och ljusa

Vissa roséviner skiljer sig väldigt mycket åt i färgen. Det beror på hur länge skalen legat med – det kallas för maceration och ju längre skal från blå druvor ligger i, desto mörkare och mer tanninrikt blir vinet. Lägger man med skal från gröna druvor så blir vinet istället oranget.

Kika in hemma hos mat- och vininspiratören Frida Lund

Om man vill utveckla sitt vinintresse och lära sig mer är det viktigt att testa olika viner ofta. Men det betyder inte mycket, menar Frida.

–För att komma igång och lära sig mer om vin måste man dricka ofta – det betyder inte mycket, men testa ofta och bestäm dig för en plats eller en druva, och kör igång!

Frida har även skrivit ett blogginlägg om hur man börjar för att förstå och lära sig mer av viner. Ta del av blogginlägget här och följ henne på Instagram här!

Mousserande vin – så väljer du rätt glas
1:27

Efter reklamen: Mousserande vin – så väljer du rätt glas

(1:27)

Slå på ljud