Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Ny forskning: Ostätare lever längre!

15 jan, 2018
AvRebecca Wictor
Unna dig en ostbricka till fredagsvinet!
Älskar du ost? Nu kan du gå loss på ostbrickan med gott samvete. Ny forskning visar nämligen att ost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En näve parmesan över pastan eller en dignande ostbricka till fredagsvinet kan förlänga ditt liv. Enligt en ny studie publicerad av Nature Medicine innehåller ost ämnet spermidine, vilket har ökat den genomsnittliga livslängden hos testmöss och råttor.

Bra för hjärtat

Ämnet ska dessutom vara bra för hjärtat. Det upptäckte forskarna när de testade 800 ostälskande italienare. Resultatet? De med ett högre intag av spermidine hade lägre blodtryck och 40% visade sig ha lägre risk för hjärtsvikt och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Finns även i baljväxter

Detta livselixir finns även i ärtor, majs, sojabönor och fullkornsprodukter. Råvaror som inte innehåller samma mängd fett som ost gör. Fett kan hämma upptaget av spermidine och gör därför möjligtvis dessa grönsaker till ett bättre val. Men också tråkigare. Vi väljer därför att dra slutsatsen att ost är nyckeln till ett långt och lyckligt liv.

Läs även: 6 ostar som är bra för hälsan

Ost är bra för hälsan! Foto: Shutterstock
Ost är bra för hälsan! Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons