Ny forskning: Ostätare lever längre!

Unna dig en ostbricka till fredagsvinet!

Älskar du ost? Nu kan du gå loss på ostbrickan med gott samvete. Ny forskning visar nämligen att ost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
15 januari, 2018

En näve parmesan över pastan eller en dignande ostbricka till fredagsvinet kan förlänga ditt liv. Enligt en ny studie publicerad av Nature Medicine innehåller ost ämnet spermidine, vilket har ökat den genomsnittliga livslängden hos testmöss och råttor.

Bra för hjärtat

Ämnet ska dessutom vara bra för hjärtat. Det upptäckte forskarna när de testade 800 ostälskande italienare. Resultatet? De med ett högre intag av spermidine hade lägre blodtryck och 40% visade sig ha lägre risk för hjärtsvikt och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Finns även i baljväxter

Detta livselixir finns även i ärtor, majs, sojabönor och fullkornsprodukter. Råvaror som inte innehåller samma mängd fett som ost gör. Fett kan hämma upptaget av spermidine och gör därför möjligtvis dessa grönsaker till ett bättre val. Men också tråkigare. Vi väljer därför att dra slutsatsen att ost är nyckeln till ett långt och lyckligt liv.

Läs även: 6 ostar som är bra för hälsan

Ost är bra för hälsan! Foto: Shutterstock

Ost är bra för hälsan! Foto: Shutterstock