Focaccia med rödlöks- och oreganokrans

Recept på focaccia med rödlöks- och oreganokrans

Focaccia är ett lättbakat bröd så lägg tiden på att dekorera det med en vacker rödlöks- och oreganokrans.
19 april, 2022
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar
1:37

Efter reklamen: 3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

(1:37)

Slå på ljud

Focaccia med rödlöks- och oreganokrans

Ett focacciabröd är perfekt till fest. Särskilt när du dekorerar det med en fin blomsterkrans.

Så bakar du en vacker focaccia med rödlöks- och oreganokrans
Columbus Leth

1 bröd, 30x40 cm

Du behöver:

¼ paket jäst, 12,5 g
3 dl vatten, 37°
1 näve färsk oregano
2 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk salt
420 g (7 dl) vetemjöl

Dekoration:

1+2 msk olivolja
1 knippe färsk oregano
1 rödlök
10 svarta oliver, urkärnade
2 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Smula jästen och rör ut den i det ljumna vattnet. Skölj och hacka oreganon fint. Tillsätt den samt olja, honung, salt och mjöl i bunken. Knåda ihop till en deg och arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur 45–60 minuter.
  2. Häll ut degen i långpanna eller form med väl oljat bakplåtspapper, 30x40 cm. Tryck ut den med oljade händer till en stor oval platta. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°. Lägg ut kryddkvistarna längs med kanten av brödet så att det liknar en krans. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg ut den på oreganon så att löken liknar blommor. Tryck fast oliverna. Ringla och pensla 2 msk olja över alltsammans. Strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Foto: Columbus Leth