Focaccia med blommande bukett
Persilja och cocktailtomater bildar detta fina mönster, men du kan välja annat och skapa fritt.
1 bröd, 30x40 cm
Du behöver:
¼ paket jäst, 12,5 g
3 dl vatten, 37°
½ tsk fänkålsfrön
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
420 g (7 dl) vetemjöl
Dekoration:
1+2 msk olivolja
1 knippe bladpersilja
6 cocktailtomater
1 röd chili
1 salladslök
2 tsk flingsalt
Gör så här:
- Lös jästen i ljummet vatten. Mortla fänkålsfröna och rör ner dem tillsammans med olja, socker, salt och mjöl i skålen. Knåda ihop till en deg och arbeta degen mycket väl. Låt jäsa under duk 45–60 minuter.
- Sätt ugnen på 225°. Häll degen i en långpanna eller form, 30x40 cm, med väl oljat bakplåtspapper. Tryck ut degen med oljade händer till en stor platta. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 30 minuter.
- Lägg ut persiljestjälkarna så att de liknar stjälkarna på en blomsterbukett. Skölj tomaterna och skär 4 snitt i dem. Öppna dem och lägg på persiljan så att de liknar blommor. Skölj och skiva chili och salladslök tunt. Arrangera kring stjälkarna så att det liknar små blad och blommor. Ringla 2 msk olivolja över och pensla ut oljan över allt. Strö över flingsalt.
- Grädda i ugnen ca 20 minuter.
Foto: Columbus Leth