Focaccia blombröd

Så gör du en blomstrande focaccia

Matilda Lindeblad
På försommaren är man sugen på grönska, vad passar då bättre än en blomstrande focaccia? Låt fantasin flöda när du dekorerar ditt bröd!
26 maj, 2023
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs
1:28

Efter reklamen: Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

(1:28)

Slå på ljud

Focaccia blombröd

Ett generöst blomsterbröd som du dekorerar efter egen fantasi.

Så gör du Sofi Fahrmans blomstrande focaccia
Matilda Lindeblad

1 bröd

Du behöver:

25 g färsk jast
3 dl fingervarmt vatten, 37°
½ dl olivolja + ca ½ dl till plåten
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special (ca 9 dl)
Grönsaker till blommor, t.ex. körsbärstomater, lök, paprika, rädisor, oliver, basilika, gräslök, persilja

3 goda röror att dippa allt i

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och vispa tills jästen har lösts upp. Tillsätt olja, honung och salt. Byt till en slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop till en deg med händerna. Låt degen jäsa i bunken under en kökshandduk i 30 minuter. Ringla olja över en plåt eller metallform och strö ut flingsalt.
  2. Ta upp degen och knåda den på ett lätt mjölat köksbord. Tryck ut den något och lägg over på plåten eller formen. Tryck nu försiktigt ut degen mot kanterna så att den nästan täcker plåten eller formen. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under en kökshandduk.
  3. Värm ugnen till 220° medan degen jäser.
  4. Tryck ner fingertopparna i degen så att den blir naggad över hela ytan. Nu ska brödet förvandlas till ett konstverk, så lek fram blommorna. Blommorna går bra att göra av rödlök och fyll sedan ut med tomater, paprika och persilja. Ringla över olja och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter, tills brödet har fin färg. Låt svalna och skär i rutor.

Foto: Matilda Lindeblad