Fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök

Recept på fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök

Columbus Leth
Den hemliga ingrediensen i att få potatismoset grönt är persilja! Servera med fläskfilé och ädelostgratinerad purjolök som pricken över i:et!
10 januari, 2022
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök

Den lyxlagade purjolöken lyfter rätten.

Bjud på fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

1 fläskfilé (ca 600 g)
2 tsk grov senap
1 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar
150 g bacon
1 ½ msk olivolja till stekning

Gratinerad purjolök:

4 purjolökar
1 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar
50 g ädelost
2 dl vispgrädde

Grönt potatismos:

1 kg potatis
50 g smör
1 näve persilja
2 tsk grov senap
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° varmluft. Trimma fläskfilén fri från senor och hinnor. Bred senap på köttet och krydda med timjan, salt och peppar. Linda in köttet i baconskivor.
  2. Lägg filén i en ugnsform och stek i ugnen i ca 30 minuter, tills baconet är krispigt och köttet har en innertemperatur på 62° (mät med stektermometer). Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.
  3. Gratinerad purjolök: Skär bort roten från purjolökarna och rengör dem noggrant. Skär i decimeterlånga bitar och dela dem på längden. Fördela i en smord ugnsform. Krydda med timjan, salt och peppar. Smula osten över purjolöken och häll grädde över. Gratinera purjon i ugnen i 30 minuter (samtidigt med köttet) tills gyllene.
  4. Potatismos: Skala potatisarna, skär i mindre bitar och koka dem mjuka i osaltat vatten i ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smör med en gaffel. Skölj och hacka persiljan fint, rör ner i moset med senap och krydda med salt och peppar.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth