Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök

10 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök
Den hemliga ingrediensen i att få potatismoset grönt är persilja! Servera med fläskfilé och ädelostgratinerad purjolök som pricken över i:et!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök

Den lyxlagade purjolöken lyfter rätten.

Bjud på fläskfilé med grönt potatismos och ädelostsgratinerad purjolök

4 portioner

Du behöver:

1 fläskfilé (ca 600 g)
2 tsk grov senap
1 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar
150 g bacon
1 ½ msk olivolja till stekning

Gratinerad purjolök:

4 purjolökar
1 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar
50 g ädelost
2 dl vispgrädde

Grönt potatismos:

1 kg potatis
50 g smör
1 näve persilja
2 tsk grov senap
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° varmluft. Trimma fläskfilén fri från senor och hinnor. Bred senap på köttet och krydda med timjan, salt och peppar. Linda in köttet i baconskivor.
  2. Lägg filén i en ugnsform och stek i ugnen i ca 30 minuter, tills baconet är krispigt och köttet har en innertemperatur på 62° (mät med stektermometer). Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.
  3. Gratinerad purjolök: Skär bort roten från purjolökarna och rengör dem noggrant. Skär i decimeterlånga bitar och dela dem på längden. Fördela i en smord ugnsform. Krydda med timjan, salt och peppar. Smula osten över purjolöken och häll grädde över. Gratinera purjon i ugnen i 30 minuter (samtidigt med köttet) tills gyllene.
  4. Potatismos: Skala potatisarna, skär i mindre bitar och koka dem mjuka i osaltat vatten i ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smör med en gaffel. Skölj och hacka persiljan fint, rör ner i moset med senap och krydda med salt och peppar.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth

Annons