Fläskfilé med harissamarinad och citron- och tomatquinoa

Recept på fläskfilé med harissamarinad och citron- och tomatquinoa

Stine Christiansen
Låt fläskfilén stå i harissamarinaden över natten så den får mycket smak. Skiva och servera till en smakrik citron- och tomatquinoa.
25 maj, 2022
1:11

Efter reklamen: Såser och röror till grillat

(1:11)

Fläskfilé med harissamarinad och citron- och tomatquinoa

Marinera köttet kvällen innan och skiva upp allt till salladen. Sedan är det bara att tända upp grillen och grilla filén.

Så lagar du fläskfilé med harissamarinad och citron- och tomatquinoa
Stine Christiansen

4 portioner

Du behöver:

500 g fläskfilé
2 tsk harissa
1 dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft

Quinoa:

150 g quinoa
500 g blomkål
3 salladslökar
3 knippen slätbladig persilja
Salt och nymalen peppar

Citronmarinerade tomater:

1 citron
3 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk krossad spiskummin
Salt och nymalen svartpeppar
500 g körsbärstomater

Gör så här:

  1. Blanda harissa, yoghurt och citronsaft i en skål, lägg ner filén i det, trä över en plastpåse och låt dra i minst 30 minuter eller över natten.
  2. Tänd grillen. Ta köttet från marinaden och grilla köttet på direkt värme på grillen i 5 minuter, och stek färdigt på indirekt värme i cirka 15 minuter.
  3. Skölj och koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen. Skär blomkålen i mindre bitar och skölj dem i ett durkslag. Finhacka blomkålen i en matberedare tills den ser ut som grovt ris, och blanda den med den kokta quinoan.
  4. Riv skalet och pressa saften av citronen. Blanda citronskal, juice, olivolja, paprika och spiskummin i en skål. Krydda med salt och peppar. Skölj och halvera tomater och vänd ner dem i dressingen. Vänd ner tomaterna i quinoa- och blomkålsblandningen.
  5. Skölj och skiva salladslök. Skölj och hacka persilja fint. Strö det över quinoan och smaka av med salt och peppar. Skär köttet i skivor och servera med salladen.

Foto: Betina Hastoft, Winnie Methmann, Lisa Björner