Grillad flankstek med rostad morot och apelsinbulgur

Recept på grillad flankstek med rostad morot och apelsinbulgur

Betina Hastoft
En grillad flankstek behöver inte krånglas till! Avnjuts tillsammans med ugnsrostade knippmorötter och apelsindoftande bulgur.
15 mars, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Grillad flankstek med rostad morot och apelsinbulgur

Låt köttet ligga framme i rumstemperatur en stund innan du grillar det.

Imponera med grillad flankstek med rostad morot och apelsinbulgur
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

600–700 g flankstek
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
Salt och nymald svartpeppar

Rostade morötter:

750 g knippmorötter
Salt och peppar
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk olivolja

Apelsinbulgur:

3 dl fullkornsbulgur
5 dl grönsaksbuljong
1 ekologisk apelsin
1 msk sherryvinäger
1 tsk paprikapulver
½ dl olivolja

Tillbehör:

50 g rökta, salta mandlar
1 stor näve rucola

Gör så här:

  1. Rostade morötter: Sätt ugnen på 225°. Tvätta morötterna, halvera dem på längden och eventuellt en gång till. Lägg på en klädd plåt och krydda med salt, peppar, paprikapulver. Ringla över olivolja. Rosta i ugnen ca 15 minuter.
  2. Apelsinbulgur: Koka bulgurn i buljong efter anvisningarna på förpackningen. Låt sedan svalna en stund. Tvätta apelsinen, finriv skalet och pressa ur saften. Blanda apelsinskal och apelsinsaft med vinäger, paprikapulver och olivolja och vänd ner dressingen i bulgurn.
  3. Gnid in köttet väl med hackad vitlök, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Grilla i grillpanna eller på grillen, ca 5 minuter per sida beroende på tjocklek. Låt vila cirka 15 minuter under folie.
  5. Skiva köttet tvärs över fibrerna. Lägg upp skivorna ihop med bulgur och morötter och toppa med grovhackade mandlar och rucola.

Foto: Betina Hastoft